Gå til hovedindhold

Kan man have sclerose ved normal MR-scanning

Spørgsmål

Jeg er nu blevet afvist af 2 forskellige sygehuse, da de begge steder mener, at de ikke kan hjælpe mig yderligere.
Historien er lang, men jeg gør spørgsmålet kort: Kan man have sclerose, hvis man har fået taget en MR-scanning for 1½ år siden, som ikke viste umiddelbare tegn på sclerose?

Jeg har forespurgt, om jeg kunne få taget en rygmarvsprøve, men svaret var: at man ikke kan have sclerose, hvis man har en normal MR-scanning.
 

Svar

Man kan godt have debutsymptom på sclerose og normal MR scanning af hjernen. F.eks. nogle gange ved synsnervebetændelse. Men det er sjældent. Hvis man reelt har sclerose, er det meget sjældent at MR scanning af hjernen er uden hvide pletter (plaques), og det er argumentet for at man ikke går videre i udredning med rygvæskeprøve.

Man skal aldrig sige aldrig, så der kan være helt særlige tilfælde, hvor der er forandring i rygvæsken uden at der er plaques i hjernen ved sclerose. F.eks. hvis der kun er plaques i rygmarven. Så hvis mistanken er at symptomeren kan være udløst fra rygmarven, kan en MR scanning af rygmarven være nyttig i udredningen. Rygvæsken kan af og til være nyttig i udredning af uafklarede neurologiske problemstillinger.
Jeg håber, at man når til en afklaring.