Gå til hovedindhold

Kan man forlange en second opinion

Spørgsmål

Kan man forlange og blive henvist til en ny neurolog. For 3 år siden var jeg hos en neurolog fik en undersøgelse og en MR- scanning, alt så normalt ud. Blev dengang henvist efter flere år med smerte, voldsom svimmelanfald og kunne knap gå i 4 måneder. Mine ben er stadig stive og tunge. I perioder synsforstyrrelser og smerter i venstre øje. Øjenlægen kan ikke se noget. Og bliver sommetider svimmel. Har lige haft 3 måneder med hovedpine og kvalme hver dag. Jeg har opdaget, at jeg ikke længere kan hoppe hverken på et eller med begge ben. Men mit største problem nu er at jeg ryster meget på hænderne og taber ting. Det er ikke konstant, men folk er begyndt og spørge til det. Jeg kan heller ikke huske så godt. Glemmer hvad jeg går efter, eller kan ikke huske aftaler. Og flere gange har jeg ikke kunne finde vej. Jeg ævler og folk kommentere og griner af mig. Jeg har skjult mine problemer, men det sidste halve år har familie og venner spurgt flere gang til, hvorfor ryster du, eller hvorfor kan du ikke huske det osv.

Mine læge tager bare blodprøver og siger alt er fint, og med hensyn til rysten på hænderne, så siger han bare, at det kommer jo med alderen, jeg er 38. Jeg har lige skiftet læge, men har fået tid hos en uddannelseslæge, fordi jeg bad om ekstra tid, så jeg kunne fortælle om hvordan jeg har det, og hvad jeg har fået af undersøgelser osv. Det er jeg selvfølgelig ikke glad for. Jeg har kæmpet i 5 år, for at finde ud af hvad jeg fejler. Jeg kan ikke arbejde fuld tid mere, da jeg bliver så træt og udmattet hele tiden. Jeg blev fyret for 2 år siden. Tror ikke de kunne holde ud og se, at jeg knap kunne gå eller bruge mine arme. Jeg er meget bekymret for fremtiden, for det udvikler sig hele tiden.

Svar

Når man er 38 år, lyder det ikke som alderen der trykker. Det lyder som om at en fornyet neurologisk vurdering er en god ide, der er gået 3 år, og der har været nytilkomne symptomer. Det er ofte en fordel at det er samme neurolog, som har resultatet af forrige undersøgelse, og som bedre kan vurdere om der er sket en evt. ændring. Hvis egen læge eller uddannelseslægen - som så kan se på dig med friske øjne - ikke vil henvise dig til neurolog, kan du evt. bestille en tid hos en praktiserende neurolog som selvbetaler, eller du har måske tegnet en forsikring der dækker.