Gå til hovedindhold

Kan kløe være tegn på MS

Spørgsmål

Jeg skriver for at høre, om jeg har grund til bekymring omkring sclerose. Min mor har sclerose, min mormor havde og min mormors bror. Min mor har haft det i ca. 15-20 år. Jeg har det seneste halve til hele år i perioder haft kløen på halsen specielt om aftenen, de seneste par måneder også på oversidderne af mine håndled. Da jeg så læste at symptomer på sclerose kunne være kløen, blev jeg lidt bekymret. Der ud over har jeg en fornemmelse af, at jeg på forsiden af mit ene skinneben har en spændt muskel, men ingen ømhed når jeg trykker på den. Jeg har en smerte i højre side af lænden. Jeg har længe betragte det som en løbeskade, og fået behandling hos fysioterapeut men uden det store held. Er der grund til at få det tjekket, og hvem går man til i den situation. Har egen læge forstand på at afklarer det?

Svar

Abnorm kløe uden kendt årsag og uden hudforandringer kan godt være et MS symptom, om end det er sjældent. Kløen vil sædvanligvis være halvsidig (begrænset til den ene side af kroppen) og indbefatte større dele af overfladen, f.eks. på en arm eller et ben. Spændt muskulatur og lændesmerter giver i sig selv ikke mistanke om MS, hvor typiske debutsymptomer er lammelser, nedsat følesans, karakteristiske føleforstyrrelser, synsnedsættelse eller dobbeltsyn.  

Jeg kan desværre ikke her fra vurdere, om dine symptomer kan give mistanke om MS, og jeg synes derfor, du skal spørge din læge til råds.