Kan jeg tåle kontrast ved MR
d. 5 marts 2012

Jeg har fået foretaget en såkaldt tungmetal test i USA - da man ikke kan lave dem her hjemme - som viser at jeg er stærkt belastet af følgende tungmetaller: Barium, Cesium, Gadolinium, Thallium og Tungsten. Alle disse giftige stoffer kan kun være havnet i min krop igennem den kontrastvæske, der sprøjtes ind i blodet, når man bliver MR scannet.
Jeg er blevet scannet tre gange i løbet af 10 måneder sidste år. Selvom jeg ikke lider af hverken nyre -eller leversygdomme, har disse stoffer åbenbart påvirket mig, og giver mig nu symptomer som åndedrætsbesvær, forskellige ledsmerter, hårtab m.m.  

Jeg har hørt om OmniScan skandalen, og jeg er rystet over, at jeg måske er én af dem, der er blevet syge pga. kontrastvæsken, der indeholder alle disse skadelige tungmetaller.  
De førnævnte tungmetaller kan kun komme ud af kroppen ved hjælp af en særlig behandling, der hedder EDTA - en slags åreafkalkningsmetode - der er meget dyr, langvarig og ikke mindst med risiko for yderligere skader på kroppen.  

Så mine spørgsmål er: Hvad skal jeg gøre nu?
Hvem kan hjælpe mig videre med den viden jeg nu besidder?
Hvordan skal jeg kunne tåle at blive scannet i fremtiden, hvis det er nødvendigt at sprøjte kontrastvæske ind for at kunne analysere billederne?
Er det ikke grotesk, at man udsætter patienter for giftige tungmetaller for at kunne behandle dem for sclerose?

Jeg er ikke bekendt med, at indholdsstoffer i kontrastvæsken ved MR skanning (Gadolinium) skulle overskride toxiske grænseværdier, såfremt nyrefunktionen er normal og kontrastvæsken således kan udskilles på naturlig vis.

Hvis en pålidelig analyse af tungmetaller overskrider grænseværdierne, må man overveje hvordan du har været eksponeret for disse stoffer. Du kan snakke med din egen læge om problemet, og hvis det viser sig at du har været udsat, er det sædvanligvis arbejdsmedicinerne, der foretager de videre undersøgelser.

Hvis du ikke ønsker at få kontrastvæske i forbindelse med dine MR skanninger, kan du altid sige nej til det. Jeg ved ikke på hvilken indikation du får foretaget dine undersøgelser, så jeg kan ikke tage stilling til nødvendigheden af kontrast ved MR i dit behandlingsforløb.

Skrevet d. 5 marts 2012