Gå til hovedindhold

Kan jeg spise normalt ved binyrebark-hormonbehandling

Spørgsmål

Jeg har netop været i attak-behandling 5 dage med 500 mg Solumedrol intravenøst. Da attakket ikke er helt slået ned, skal jeg fortsætte med Prednison-behandling i pilleform i de næste tre uger (nedtrapning med 10 mg hver tredje dag fra 80 mg, i alt 24 dage).

Mit spørgsmål går på om der er noget, jeg bør være opmærksom på i denne periode? Kan jeg for eksempel spise normalt, eller skal jeg undgå for eksempel alkohol og sukker? Skal jeg spise mere kalkholdig mad (mælk/bananer osv.)? Jeg kan læse mig til at binyrebark-hormonen nedbryder kalk og tænkte, at det måske var en idé at have noget at "stå i mod med"?

Jeg vil sætte stor pris på sådanne praktiske råd, da det er tit er svært at vide, hvordan man skal forholde sig under behandling med medicin.

Svar

Man kan i starten af binyrebark-hormonbehandlingen have problemer med søvnløshed og humørsvingninger, se også Bivirkninger af methylprednisolon (Solumedrol eller Medrol), men i aftrapningsfasen er der ingen specielle forhold man skal være opmærksom på, med mindre man har sukkersyge (binyrebark-hormon øger blodsukkeret).

Hvis man tager binyrebark-hormon gennem flere måneder, kan det påvirke kalk-stofskiftet og man kan få knogleskørhed og en række andre bivirkninger. Når du tager binyrebark-hormon i så kort en periode som du oplyser, vil du ikke opleve dette, og du behøves derfor ikke ændre din levevis.

&#160