Gå til hovedindhold

Kan jeg skifte behandling

Spørgsmål

Jeg er en mand på 56, som fik diagnosticeret attakvis sklerose for 4 år siden. Har siden 2011 fået Avonex 1 gang ugentlig. Bivirkningerne i form af influenzasymptomer mm har typisk kun varet 1 dags tid, og har kunnet holdes nogenlunde nede med Ibumetin og Paracetamol. Det har været til at leve med. Det sidste års tid har bivirkningerne dog varet ca. 4 dage, og udover træthed mm. er det også som om sklerosesymptomerne er blevet forstærket efter injektionen for derefter at aftage igen efter ca. 4 dage. Ugen efter kan jeg så starte forfra igen. Derudover er jeg også nødt til at tage Pentoprazol for at modvirke Ibumetinen (pga mavesår i 2014).

Jeg går til træning på et sklerosehold, og der er flere som har fået det væsentlig bedre efter at have skiftet fra Avonex til Tecfidera, og de anbefaler, at jeg også skifter. Jeg har nævnt det for en sygeplejerske ved den lokale skleroseklinik, men det kan jo have lange udsigter pga. ventetiden ved de "årlige" kontroller, som der godt kan være 1½ - 2 år mellem. Hvad har jeg af muligheder, hvis jeg gerne vil skifte medicintype? Er det lægerne der bestemmer, eller kan jeg selv gøre noget? Derudover har jeg læst i en avis, at der er frigivet en ny tablet i USA som skulle give gode muligheder for MS-patienter, er det en avisand, eller er der noget om det?  I så fald vil den så blive frigivet i Danmark, og hvornår ca?

Svar

Medicinskift kan kun ske ved, at en læge afslutter din aktuelle behandling og ordinerer den nye. Ifølge de gældende retningslinjer, skal skift fra en 1. linje injektionsbehandling, som Avonex - i perioder uden sygdomsaktivitet (attak) - ske til tabletbehandling med Aubagio, med mindre særlige forhold gør sig gældende. Du kan derfor ikke umiddelbart regne med, at skifte til Tecfidera. Hvis du ønsker, at skifte behandling, synes jeg, at du skal kontakte din scleroseklinik og fortælle, at du har uacceptable bivirkninger på Avonex, og at du gerne vil have konsultation hos din neurolog, med henblik på medicinskift. På den måde behøver du ikke vente på ny ambulant kontrol.

Jeg kender desværre ikke til en ny revolutionerende tablet, der skulle være frigivet i USA. Det næste store MS verden venter på, er præsentationen af forventede effektive data, fra de seneste kliniske forsøg med Ocrelizumab (gives som infusion), hvilket sker i begyndelsen af oktober til sclerosekongressen ECTRIMS.