Gå til hovedindhold

Kan jeg nøjes med MR skanning

Spørgsmål

Jeg er blevet sendt til udredning hos en neurolog og er blevet MR scannet af hjernen + nedre og øvre del af ryggen. Mit spørgsmål er det nok til at kunne stille en diagnose eller afvise sclerose. Eller skal der en rygmarvs prøve til - vil den så nødigt. Hvad kan man se i ryggen, troede kun det var i hjernen. Det der skannes for i ryggen er det det samme som der tages prøve for i rygmarven, eller to forskellige ting?

Jeg har haft føleforstyrelser i ben og arm, stikken i ansigt og arm. Svært ved at finde ord og huske. Kan man på scannings billederne se de vener, som nogle taler om kan være lukkede/stoppede?

Svar

Hvis man har haft flere tilfælde med sklerosesymptomer (attakker), på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, opfylder man kriterierne for at stille diagnosen multipel sclerose (MS). De undersøgelser, man udfører for at sikre diagnosen, er MR-skanning, der er den mest følsomme (stiller diagnosen hos ca. 95 procent), og rygmarvsvæske, der også har meget høj følsomhed, samt neurofysiologiske undersøgelser af impuls-hastigheden i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP).

Vigtigt er også at udelukke, at der kan være andre årsager til symptomer du har oplevet, og her har både MR skanning og rygmarvsvæske-undersøgelse særlig betydning. Man må derfor anbefale, at du får lavet begge undersøgelser, for at sikre den rigtige diagnose bedst muligt.

Ved undersøgelse af rygmarvsvæsken ser man efter immunstoffer, der udskilles fra både hjernen og rygmarven, som er typiske for den betændelsesreaktion, der forårsager sygdommen. På MR skanningen ser man efter scleroseforandringer, men man ser ikke på hjernens vener, da flere undersøgelser har vist, at "forsnævring" af venerne ikke har nogen betydning ved MS.