Gå til hovedindhold

Kan jeg miste min mor til sclerose

Spørgsmål

Min mor har sclerose og har haft diagnosen i nogle år nu. Men da hun var til MR scanning i sidste uge, fandt de noget mere i hendes hjerne og i rygsøjlen. De siger at det på et tidspunkt kan angribe, men hvad sker der så? Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre? Har jeg grund til at være bekymret? Tror du jeg kan miste min mor? Undskyld de mange spørgsmål på en gang. Jeg ved bare virkelig ikke, hvordan jeg skal håndtere det og reagere. Jeg kan ikke tænke på andet, end at jeg måske kan miste min mor, i hvertfald sådan som jeg kender hende.

Svar

Det lyder som om, du lige nu har mange svære tanker om, hvordan din mors sclerose vil udvikle sig, og om du kan miste din mor.
Det er selvfølgelig svært at udtale sig præcist på baggrund af din mail, men det lyder som om din mor netop har været til scanning, og du har hørt resultatet. For det første er det helt normalt at gå til regelmæssig scanning, når man har sclerose. Det er måden hvorpå lægerne, udover de synlige attaks man kan have, kan holde øje med sygdommens udvikling. Det de formodentlig har set på scanningen er noget aktivitet i sygdommen, som er synligt på hendes scanningsbilleder. Det kan selvfølgelig lyde meget voldsomt og skræmmende, at sclerosen er aktiv, og du skriver også noget om, at den kan ”angribe”. Jeg kan ikke sige, hvad de præcist har ment, men det er tydeligt på din mail, at det har gjort dig bange. Jeg er helt sikker på, at du ikke kommer til at miste din mor. Sclerose er en kronisk progressiv sygdom, men det er ikke en sygdom man dør af. Sclerosen kan med tiden medføre nogle personlighedsmæssige og kognitive forandringer, men det er sjældent noget der kommer pludseligt, men oftere ser vi det kommer gradvist efter at have levet mange år med sygdommen. Det er også vigtigt at sige, at ikke alle oplever ændringer i personligheden.

Jeg synes, du skal tage en snak med din mor om dine tanker og din angst. Fortælle hende, at du er blevet bekymret og bange, efter du har hørt hendes resultater fra scanningen. Så kan hun måske forklare dig igen, hvad meldingen fra lægerne var. Det kan også være, du har en anden i familien, du kan snakke med om din bekymring, så du ikke er alene med dine tanker. Derudover synes jeg du skal overveje, om du kunne have lyst til at snakke med en af os psykologer i Scleroseforeningen, for at få hjælp til den bekymring og angst, som du helt naturligt har for din mors sclerose. Vi har mange pårørende der henvender sig til os, da de netop kan være bange for fremtiden og for sygdommen, som også du beskriver det. Hvis du har lyst til at tale med en psykolog i foreningen, skal du ringe på Scleroseforeningens nummer 3646 3646 på hverdage mellem kl. 11-12.