Kan jeg lave pensionsopsparing når jeg ikke er på arbejdsmarkedet, og i så fald, hvad skal jeg lave
d. 22 november 2009

Jeg får førtidspension og har desuden en invalidepension i mit pensionsselskab. Jeg vil dog gerne spare mere op til når jeg bliver gammel (jeg er 46 år), men er i tvivl om det er en ratepension, kapitalpension eller noget helt andet der vil være en god ide for mig?.

Er det i det hele taget, overhovedet muligt for mig at lave en pensionsopsparing, når jeg er udenfor arbejdsmarkedet?

Du kan sagtens oprette en pensionsordning selvom du ikke er på arbejdsmarkedet, det kræver blot du har lysten til at sætte nogle penge til side, til senere i livet.

Der er 3 overordnede muligheder, nemlig kapital-, rate- og livsvarig pension. Hvad du skal vælge afhænger af dine ønsker.

Kapitalpensionen udbetales som et engangsbeløb når du går på pension, og kan maksimalt fratrækkes i mellemskatten (op til ca. 350.000 kr).

Ratepensionen udbetales i løbende ydelser, minimum 10 år, om max. 25 år - dog senest sidste udbetaling ved 87 år. Ratepansionen kan fratrækkes helt op i topskatten (over ca. 350.000 kr).

Livsvarig udbetaling er, som det ligger i ordet, en udbetaling der fra pensionstidspunktet udbetales løbende resten af livet. Denne kan ligeledes fratrækkes i topskatten.

Hvad der er det rigtigt for dig er svært for mig at sige, dog skal du vide at en kapitalpension altid kan ændres til en rate- eller livsvarig pension, en ratepension kan kun ændres til en livsvarig pension og en livsvarig pension kan ikke ændres. De fleste der ikke betaler topskat vælger en kapitalpension på grund af fleksibiliteten.

Generelt kan du, med den alder du har, tidligst starte udbetaling fra pensionsordninger når du fylder 62 år.

Skrevet d. 22 november 2009