Gå til hovedindhold

Kan jeg komme tilbage på Avonex fra Tysabri

Spørgsmål

Jeg er i behandling på 12. år. De første 8 år med Avonex, som virkede fint, men gav mig et døgns bivirkninger hver uge. Derfor kom jeg i behandling med Copaxone, som ikke havde nogen bivirkninger. Det var jeg selvfølgelig glad for. I 2013 fik jeg et attack, sikkert udløst af en bakterieinfektion, som jeg ikke havde opdaget. Den blev opdaget, bekæmpet, og på neurologens anbefaling skiftede jeg behandling til Tysabri.

Siden har jeg haft et større attack, som blev nedkæmpet i efteråret 2014. Jeg har dog stadig mén af dette, og det har jeg ikke tidligere haft af attackerne. Jeg er meget plaget af bivirkninger ved Tysabri. Hovedpine og kvalme som den seneste måned er vokset til et niveau, hvor jeg har svært ved at fungere i mit fuldtidsarbejde. Efter attacket i efteråret 2014 er jeg dog også medicineret med Amytriptylin, som kan være skyld i den øgede hovedpinefrekvens. Kan jeg skifte tilbage til Avonex? Det var ikke pga af manglende effekt, jeg skulle skifte, men pga bivirkninger. Men bivirkningerne ved Avonex synes mig milde og overkommelige i forhold til min oplevelse med Tysabri. Jeg har (arvelige) atrieflimmer-anfald, og derfor tror jeg næppe, et middel, der belaster hjerterytmen vil være godt for mig.

Svar

Hvis man har bivirkninger til en behandling, vil der i langt de fleste tilfælde være mulighed for, at prøve behandlingsskift. I dit tilfælde lader det til, at der er mange muligheder at vælge mellem. For at kunne rådgive dig bedst, vil det dog være en god ide, at være sikker på, at de bivirkninger du har, med hovedpine og kvalme, virkelig skyldes Tysabri. Tysabribivirkninger er typisk mest udtalte lige efter man har fået infusionen og svinder hurtigt i dagene efter. Hvis dine bivirkninger er konstante i perioden mellem infusionerne, er det mindre sandsynligt at Tysabri er årsagen. Amytriptylin kan også være årsagen, og derfor kan det være en en ide, at pausere behandlingen, for at se om dine gener forsvinder.

Hvis du efter samråd med din neurolog beslutter dig for at skifte, vil det være oplagt at vælge den behandling, der passer bedst til din sygdomsprofil. Det er meget sjældent, man vil skifte fra Tysabri til Avonex, da der er meget stor forskel på effekten af de to behandlinger, men der kan dog være særlige forhold, der gør sig gældende. Det er mere almindeligt, at skifte fra Tysabri til Gilenya, med mindre man har særlige hjertesygdomme. Hvis du har kendt hjertesygdom med arytmier, fx. atrieflimren, vil du blive vurderet af en hjertelæge, inden evt. behandling med Gilenya kommer i betragtning. Hjertesygdom med atrieflimmer er sædvanligvis ikke et problem i forhold til behandlingsskift.