Gå til hovedindhold

Kan jeg få Gilenya i Danmark

Spørgsmål
Jeg påtænker at flytte tilbage til Danmark, og er interesseret i at vide hvor hurtigt jeg kan starte på Gilenya, som er min nuværende medicin jeg netop har påbegyndt?
Den dag min sygesikring ender i USA, vil jeg jo gerne være sikker på at kunne begynde at modtage medicin i Danmark, så jeg kan fortsætte. 

Desuden er jeg interesseret i at vide hvordan læge- / neurologbesøg foregår, og hvor ofte?
Hvor tit kan man få taget MR-skanninger? I USA er jeg vant til at se min neurolog 4 gange om året og en MR-skanning om året.

Jeg har talt med en bekendt på min alder (29), som også har MS, og det lyder som om det er lignende behandling i Danmark. I dag har jeg snakket med en MS og neurologiskafdeling i Danmark. De bekræftede at Gilenya er muligt at få i Danmark, men at jeg nok skal igennem nogle tests før jeg kan få medicinen.
Svar
Når man behandles for MS i Danmark, skal man se en læge hvert halve år, og man snakker med en sygeplejerske, hver gang man henter medicin.

Ved behandling med Gilenya og Tysabri foretages MR skanning hvert år. Gilenya har været brugt i Danmark i ca. et år. Inden man starter Gilenya, skal hjerte og kredsløb kontrolleres, og der er visse typer hjertemedicin man ikke må være i behandling med. Desuden får man kontrolleret, at man har haft mæslinger tidligere, og bliver vaccineret hvis det ikke er tilfældet. Efter ca. 3 måneder skal man desuden kontrolleres hos en øjenlæge.

Hvis du tidligere har været i Gilenya behandling, kan du i princippet starte Gilenya i Danmark, så snart du har skiftet folkeregisteradresse. Det vil nok være klogt, at forberede skiftet grundigt og varsle den danske MS klinik i god tid, så der ikke opstår ventetid. Du skal være opmærksom på, at der er  forskellige regler for udlevering af Gilenya i USA og EU. Situationen er anderledes, når du allerede er i behandling med Gilenya, men for en god ordens skyld, vil jeg anbefale, at du får et forhåndstilsagn på at kunne starte behandlingen i Danmark, inden du flytter behandlingssted.