Gå til hovedindhold

Kan jeg donere min hjerne til videnskaben

Spørgsmål

Organdonation: Er der nogen der vil have min hjerne?

Jeg har for mange år siden udfyldt et organdonortestamente. Nu tænker jeg over, om min hjerne vil kunne gøre gavn i forskningen? Jeg har haft sclerose siden 1998, og har p.t. ca. 30-40 plaques i hjernen. Jeg er helt afklaret med, at når jeg engang dør, har jeg ikke noget at bruge mine reservedele til, hvor jeg nu skal hen til den tid.

Derfor: Er det interessant for forskerne at få mulighed for at nærstudere en aflagt sclerose-hjerne? Og i så fald: Hvordan kan jeg tilkendegive dette? Jeg er p.t. 55 år, og kan jo ikke love, hvornår hjernen bliver ledig. Forhåbentlig varer det længe!

Svar

Lad os håbe det varer rigtig længe før din donation kommer på tale!
Man kan godt donere/testamentere sit legeme til videnskaben, hvilket kan ske ved at kontakte Donationsordningen på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Panuminstituttet Testamenter din krop til videnskaben

Når hjerne og rygmarv tages ud af det afsjælede legeme, skal det straks balsameres (tiden er kritisk i forhold til videnskabeligt brug), hvilket bedst sker på den lokale patologiske afdeling. Når dette er sket, skal den lokale MS klinik kontaktes og interesserede forskere kan findes via neurologens netværk i DMSG (Dansk MS gruppe). På den måde er der tre aftaler, der skal etableres: Donationen via Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Panuminstituttet, udtagning via lokal patologisk afdeling og formidling via din neurolog.
Håber dette hjælper dig.