Gå til hovedindhold

Kan jeg behandle sclerosen med hampolie

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1998 og har prøvet Interferon, Copaxone, Tysabri og nu Gilenya. Måtte stoppe med Tysabri, efter at der blev konstateret høj risiko for udvikling af aggressiv hjernebetændelse, og kom så på Gilenya som har vist sig ikke hjælper. Nu vil lægen have mig på Lemtrada, hvilket jeg ikke er positiv overfor, når man ser hvilke bivirkninger det medfører. Jeg har derfor fået kendskab til "Hampolie" er det noget I har hørt om? Jeg har hørt om en pige i Nordjylland som kom til at gå igen efter indtagelse af olien. Hampolien er desværre ulovlig i Danmark, og det er svært at få lægen til at udskrive recept på pillen Sativex.

Svar

Der findes to former for medicinsk cannabis, som har dokumenteret effekt ved behandling af MS symptomer. Den ene er Marinol, som er en pille der indeholder syntetisk THC (et af de aktive stoffer i cannabisplanten), der bruges til at behandle sclerosesmerter. Den anden er Sativex, som er en næsespray, baseret på udtræk af cannabis planten og indeholder de aktive stoffer THC og CBD, som bruges til at behandle spasticitet (stive krampende muskler).

Det er endnu ikke vist, at cannabisolie (hampolie), eller andre cannabisprodukter har dæmpende effekt på selve sygdomsaktiviteten ved MS, og det kan derfor ikke anbefales, at du forsøger at behandle sclerosen med cannabis. Da din sygdom ikke responderer på Gilenyabehandling, som aktuelt er en af de mest effektive behandlinger mod MS, synes jeg du skal tage imod behandlingstilbuddet med Lemtrada, som sandsynligvis er mere effektivt end Gilenya.