Gå til hovedindhold

Kan diagnosen stilles så hurtigt

Spørgsmål
Jeg leder med lys og lygte efter en årsagsforklaring på min sclerose, som netop er blevet diagnosticeret.

Ud fra en MR-scanning samt min beskrivelse af de føleforstyrrelser jeg har haft, har man nu stillet diagnosen. Alle andre undersøgelser har været negative. I hjernen er der fundet 9 små hvide pletter og 3 plaks.

Hvad er forskellen på pletter og plaks? Kan man på scanningen se nogenlunde hvornår disse forandringer er opstået?

Jeg har aldrig haft føleforstyrrelser før (i hvert fald ikke noget jeg har bemærket), men jeg havde i hele 2010 en voldsom stressbelastning, på grund af depressioner samt medicineringer, der gjorde mig endnu dårligere.

Fra de første symptomer begyndte og til diagnosen er stillet, er der gået bare 4 måneder. Kan sclerose udvikle sig på så kort tid?
Svar
Hvis du har haft et enkelt MS-attak med føleforstyrrelser, kaldes det CIS. CIS er en engelsk forkortelse for Clinically Isolated Syndrome, hvilket på dansk kan oversættes til klinisk isoleret syndrom. Det er en betegnelse for det første angreb (attak) af multipel sklerose (MS).

Diagnosen MS kan dog ikke stilles på dette tidspunkt, da det fordrer at man har haft mindst to attakker, eller at der på en ny MR-scanning, er set udvikling af nye plak.

Pletter og plak er sædvanligvis det samme i MR-sammenhæng, selvom pletter ikke er et udtryk man normalt bruger i lægesprog. Plak er betegnelsen for den afgrænsede sygdomsproces ved MS, der kan ses som en hvid plet på MR.

Man kan ikke se hvor gamle pletterne er på almindelige MR-billeder, men hvis man har fået kontrastvæske i forbindelse med scanningen, vil man kunne se, at dette kan optages i helt nye pletter.

Hvad angår dit sidste spørgsmål om udvikling af MS, er svaret - sygdommen udvikler sig sædvanligvis meget hurtigt.