Gå til hovedindhold

Kan dette være et attak

Spørgsmål
Jeg er under udredning for sklerose, og der dukker ustandseligt nye spørgsmål op.

For eksempel omkring attaker:

Jeg havde som barn nogle enkelte synsoplevelser, hvor jeg havde en følelse af at se gennem en omvendt kikkert. Kan dette have været et attak? Senere, som voksen, har jeg haft en følelse af at have et tyndt "gardin" for øjnene. Kan dette have været et attak?

Jeg har pt. permanente føleforstyrrelser (sitren i hænder og ansigt) og voldsomme balanceproblemer samt rysteture, hvor læber, hoved og specielt højre arm ryster. Dette fremkaldes ofte af støj, lys og kulde. Kan dette være et attak? Og går det over? Sidstnævnte har varet næsten et år.

Tak for jeres meget informative side og gode hjælp.
Svar
Du har nogle spørgsmål om hvad der kan være attak, baseret på dine egne oplevelser. Det er ofte svært at afgøre, både for patienten og lægen.

For at der skal have være tale om et attak, skal varigheden have været over 24 timer og symptomet skal stamme fra centralnervesystemet lige som andre årsager til symptomet skal være udelukket. Endvidere skal der ikke have været anden nytilkommen eller forværret sygdomsaktivitet i de forudgående 30 dage.

Så med hensyn til dine symptomer er det første ikke et attak.

Det andet kan have været det, hvis varigheden var over 24 timer. Men hvis det skal tolkes som et symptom på synsnervebetændelse, vil der næsten altid være ledsagende smerter ved øjenbevægelser, så det er lidet sandsynligt et attak.

De sidstnævnte symptomer er atypiske for sclerose, især fordi de trigges af de nævnte faktorer. Uanset årsag, tyder en varighed over et år på, at det er blivende forandringer, men det er muligt at en form for behandling kan virke.

Først skal symptomerne dog klaasificeres af en speciallæge i neurologi, for at komme en diagnose nærmere.