Gå til hovedindhold

Kan det være NMO

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 35 år, der i maj 2013 blev ramt af Transversel Myelitis (som har efterladt mig med Brown-Sequard føleforstyrrelser, hvor min højre side mistede styrke, og venstre følesans). I november fik jeg pludselig voldsomt dobbeltsyn (16 prismer) og problemer med min højre arm. Med lidt læsning overvejer jeg om det var NMO, der påvirkede i november? Der blev lavet MR i december, der ikke viste noget - men ingen blodprøver siden maj 2013. Kan det være det? Og vil det være rimeligt at bede lægen om en blodprøve for at søge efter det?

Svar

Hvis du har haft en rygmarvsbetændelse (Transversel Myelitis), og specielt hvis den har medinddraget større dele af rygmarven, samtidig med din hjerneskanning er normal, og du nu har synsforstyrrelser, må man overveje, om du kan have NMO. NMO er en mere sjælden sclerose variant, som du kan læse om et andet sted på hjemmesiden Hvor udbredt er NMO. Det vil dog være nødvendigt, at få undersøgt dine øjne, for at se om det rent faktisk er synsnervebetændelse, der giver dig synsgenerne, da synsnervebetændelse er en del af sygdomsbilledet ved NMO. Det vil også være nødvendigt at gentage MR skanning og undersøge rygmarvsvæsken, hvis det ikke tidligere er sket. Den afgørende test er dog en blodprøve for NMO antistoffer, hvor en positiv test er central i diagnosticering af sygdommen.
Der er endvidere risiko for, at symptomerne kan være udvikling i en MS sygdom, men det vil ovennævnte undersøgelser også give svar på.