Gå til hovedindhold

Kan det udvikle sig til sclerose

Spørgsmål

Jeg fik på baggrund af mine symptomer samt sclerose i nær familie, foretaget en MR af hoved (minus rygrad) + en lumbalundersøgelse. MR var normal. Hvad lumbalundersøgelsen angår, blev der ikke fundet oligoklane bånd, immunglobulin G/Albumin ratio var 0,77 - altså over referenceværdien på 0,60 og derudover var der en ganske let forhøjelse af leukocytter (= 7).

Mit spørgsmål er: kan de oligoklane bånd indtræffe på et senere tidspunkt, kan prøven være udført på et for tidligt tidspunkt? Er der andre forhold end sclerose, som kan forårsage, at immunglobin G/Albumin ratio ikke er inden for referenceværdien?

Svar

Ca. 5% af raske har forhøjet IgG index - tyder bl.a. undersøgelser på sceroseklinikken i Glostrup på - og procentdelen er nok lidt højere til 1. grads slægtninge af sclerosepatienter. Sidstnævnte er undersøgt i Gøteborg i et såkaldt trait-projekt. Det kan være et tegn på immunaktivering, og kan udover ved sclerose forekomme ved f.eks. infektioner i centralnervesystemet.

Det er sjældent at raske får lavet rygvæskeprøve flere gange som led i projekt, men det kan forekomme hos patienter som dig, der har fået lavet rygvæskeprøve, fordi de haft nogle symptomer, der har gjort at man ville udelukke sclerose pga. familiær disposition. Hvis undersøgelsen er normal første gang vil man som udgangspunkt ofte gentage rygvæskeprøven, ifald der igen skulle dukke symptomer op, der kunne tyde på attak af sclerose. I de tilfælde er der af og til udviklet oligoklonale bånd siden første rygvæskeprøve. Det ses en sjælden gang også 6 måneder efter synsnervebetændelse, selv om patienterne i mellemliggende periode ikke har udviklet nye symptomer. Denne viden stammer fra et forskningsprojekt på Klinik for synsnervebetændelse på Glostrup Hospital. Så svaret er at selv om du ikke har oligoklonale bånd nu, kan det en sjælden gang udvikles over tid.