Gå til hovedindhold

Kan binyrebarkhormon forværre svimmelhed

Spørgsmål

Jeg har nu i 3 uger oplevet svimmelhed (kun lokaliseret på højre halvdel af cerebellum) samt reduceret følesans på venstre side. Disse symptomer betød at keg fik en akut tid på sygehuset. Her sagde de, at der var tale om en form for lille attack. Jeg påbegyndte efterfølgende Prednisolon-kuren.

I begyndelsen blev jeg svimmel en gang om ugen, men på de sidste 5 dage med Prednisolon føler jeg, at min svimmelheden er forværret. Nu er svimmelheden der konstant hver dag. Svimmelheden kommer lige pludselig, hvorefter den, som sagt, er konstant.

Nu spørger jeg: Er det normalt at opleve ay svimmelheden bliver forværret med Prednisolon? Findes der naturlige lægemidler, som I kan anbefale mod svimmelhed?

Herudover har jeg et spørgsmål, af en lidt anden karakter: Da jeg skal ud og rejse skal jeg vaccineres mod hepatitis A, Meningokkene. i den forbindelse vil jeg høre, om I kan oplyse mig om, hvorvidt der kan opstå interaktioner mellem Avonex og ovennævnte vaccinationer, således der opstår et ny attack under rejsen?

Svar

 

Svimmelhed opleves relativt hyppigt, hvis sclerosen angriber i området omkring hjernestammen, hvor lillehjernen (cerebellum) også er beliggende. Attakker der giver svimmelhed behandles med binyrebarkhormon, hvor man som regel giver behandlingen i 3 - 5 dage.

Det er ikke normalt at svimmelheden forværres ved binyrebarkhormonbehandling og man må derfor tænke på, om du har fået et tilbagefald af dit attak og om behandlingen har været tilstrækkelig. Det kan jeg dårligt vurdere herfra og du må derfor snakke med din scleroselæge om det.

Der er i øvrigt ikke nogen rigtig gode medicinske behandlinger mod svimmelhed, med mindre svimmelheden har andre årsager end sclerose.

Man kan forsøge søsygepiller (antihistamin), hvilket du også kan snakke med din neurolog om. Jeg kender ingen naturmedicin, der virker mod svimmelhed.

Hvad angår dit spørgsmål om vaccine, kan du gøre det uden frygt for at der er problemer i forhold til Avonex.