Gå til hovedindhold

Kan ankelbrud fremprovokere sclerose

Spørgsmål

Jeg har en søster med sclerose. For ca. ½ år siden brækkede jeg min ankel. Jeg har siden haft konstante spasmer i mine små tæer på foden, der var brækket. Ingen ro overhovedet, svært ved at sove om natten. Der er ingen smerter. Jeg har været ved egen læge og blevet set af flere læger på skadeambulatoriet og fysioterapeuter. De ved ikke hvorfor og har nu henvist mig til neurologisk afdeling. Måske kan det være en trukket nerve eller en muskel.

Jeg tænker meget på, om min brækkede ankel kan have fremprovokeret sclerose? Jeg har jo læst, at det kan være arveligt. Jeg har i flere år haft en sitren/prikken i mine fingre, når jeg bøjer nakken fremover. Jeg døjer også med træthed. Kender I tilfælde med sclerosepatienter som har spasmer i tæerne?

Svar

Først må jeg lige sige, at en brækket ankel ikke kan fremprovokere sclerose. Hvis dine symptomer har noget med sclerose at gøre, har det været i udvikling, inden du brækkede anklen. Det er dog ikke typisk for sclerose, at sygdommen starter med spasmer i foden. Derimod ses ofte, at spasmerne kommer efter et attak med lammelse f.eks. i benet.

Det skal selvfølgelig udelukkes, at dit ankelbrud kan have forstyrret nerveforsyningen til foden, hvilket neurologen skal være med til at se på. Dine symptomer fra nakken har derimod intet med dit ankelbrud at gøre og må undersøges nærmere. Du har ret i, at din risiko for at få sclerose er let øget, når din søster har sygdommen, og det må neurologen tage med i sine overvejelser, når du skal undersøges.