Gå til hovedindhold

Kalk, D-vit m.v

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 26, der blev MS diagnosticeret for 3 mdr. siden og synes kostvejledningerne i forhold til dette er meget interessante. Jeg har i forvejen det sidste års tid eksperimenteret med kostomlægning, grundet svækket immunsystem og maveproblemer. Det giver jo derfor god mening for mig, at ”indrette” mig på de anbefalede vejledninger i forhold til MS.

Jeg har derfor nogle spørgsmål i forhold til kosttilskud, vitaminer mm.

Min nuværende kost er i hovedtræk, som anbefalet udfra forskrifterne i forhold til MS, udover det tåler jeg ikke mælkeprodukter og holder mig udelukkende til fuldkornsprodukter (ingen hvede).

Af kosttilskud tager jeg Omnimin (1 tablet daglig –se indhold længst nede), samt 2 spiseskefulde hørfrøolie dagligt. Jeg har forsøgt mig med fiskeolie, men stoppede da jeg synes smagen var grim og fik ”fiske” opstød under dagen.

Er der andet kosttilskud end Omnimin, som vil være mere lempelig for mig, eller kan jeg supplere med andet?

Er jeg dækket godt nok ind i forhold til Omega-fedtsyrer fra hørfrøolie eller skal jeg supplere med fiskeolie eller levertran? I såfald findes der så nogle typer, der er bedre optagelige end andre (i forhold til opstød)?

Er det som MS patient nødvendigt at supplere min kost yderligere med Kalk og D-vitamin, når jeg ikke spiser mælkeprodukter?

Jeg spiser desuden en del bønner, linser (spiser bønner/linser i varme retter ca. 4 g om ugen) samt soyaprodukter herunder næsten dagligt soyaprotein af mærket BodyKraft iblandet grød og smooties for at opnå større og længere mæthed. Jeg kan dog forstå udfra tidligere spørgsmål og informationer, at det ikke anbefales til MS patienter, så mit spørgsmål er, om der er restriktioner på dagligt indtag, og om jeg kan udskifte produkterne med andet?

Dagsdosis på 2 tabl. Omnimin indeholder :
VITAMINER
5.000 i.e. A-vitamin*
20 mg B1-vitamin
20 mg B2-vitamin
30 mg B3-vitamin*
30 mg B5-vitamin*
40 mg B6-vitamin*
400 mcg Folinsyre
200 mcg Biotin
9 mcg B12-vitamin
500 mg C-vitamin*
300 i.e. D-vitamin
250 i.e. E-vitamin (Naturlig)*
200 mcg K-vitamin


MINERALER/SPORSTOFFER
200 mg Calcium
150 mg Magnesium
10 mg Jern
20 mg Silicium
20 mg Zink*
5 mg Mangan*
2 mg Kobber*
200 mcg Molybdæn
150 mcg Jod
125 mcg Selen*
125 mcg Chrom
100 mcg Vanadium
2 mg Bor

ANTIOXIDANTER
er ovenfor markeret med: *

Svar

Det glæder mig at høre du har lagt din kost om, og det er jo i øvrigt en rigtig god ide at spise fuldkornsprodukter eller gradvist øge niveauet, i takt med at ens fordøjelse kan følge med. Det lyder fint du supplerer med Omnimin og hørfrøolie. Sandsynligvis er fiskeolie lettere at omsætte til de gavnlige stoffer end hørfrøolie. Mit forslag er, at du benytter Eskimo-3 fra Anjo, dagsdosis 5 kapsler. Produktet har ved en undersøgelse i Tænk i 2002 vist at have et lavt niveau samlet set af miljøgifte og mange synes ikke de giver de opstød, du taler om. Mit forslag er, at du indtager fiskeoliekapslerne til mad.,Det er normalt ok at indtage soyaprodukter i moderat omfang. Det, som jeg tidligere har nævnt, er, at nogle ikke kan tåle soyaprodukter og så skal de selvfølgelig udelukkes af kosten, hvis det er tilfældet. Hvis man er overfølsom eller allergisk overfor andre fødevarer skal de også udelukkes af kosten. Desuden er der noget der tyder på, at soyaprodukter ikke er gunstige for kvinder efter overgangsalderen og sandsynligvis kan fremme brystcancer. Men det gør alkohol også!

Via 2 Omnimin får du 200 mg kalk udover det du får via kosten. Her afhænger det jo helt af, hvordan kosten er sammensat mere præcist for at kunne sige, om du ligger på et passende niveau i indtag. D-vitamin via kosttilskud ligger på 300 i.e. D-vitamin eller 7,5 mcg D-vitamin. Det er yderst vanskeligt via kosten at sikre et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin vinteren over. Hvis du har været en ivrig soldyrker sommeren over uden en høj solfaktor på huden og supplerer med meget fed fisk, så kan du formentlig holde dig væk fra minimumsniveauerne af D-vitamin. For at sikre sunde knogler mener forskere, som er eksperter i osteoporose, at 25-hydroxy-D-vitamin (25-OH-D) skal ligge på 75-80 nmol/l i blodet. Denne faktor kan du få målt hos egen læge. Når man har diagnosen sclerose er der nogle der mener, at niveauet i blodet skal ligge på 100 nmol/l. Der er i al fald ingen, der skal ligge under 50 nmol/l. Mit forslag vil være, at du supplerer med fx Calcium:magnesium citrat fra Solaray: 3 stk Cal:Mag 1:1 med D-vitamin og derudover ekstra D-vitamin, i al fald 20 mcg D-vitamin som D3 vitamin vinteren over fx til 1. Juni. Det vil kalkmæssigt supplere dig med 500 mg kalk og 500 mg magnesium ved 3 stk. Der er mange andre muligheder, men citrat rapporteres som den lettest optagelige. Hvis du vælger et andet produkt vil jeg foreslå dig, at du altid vælger en kombination af kalk, magnesium og D3 vitamin eventuelt med supplerende mikromineraler.