Gå til hovedindhold

Jobafklaring og hjælp til anden uddannelse

Spørgsmål

Jeg har lige fået diagnosen MS. Jeg arbejder pt. i et bofælleskab, som SSA'er, hvor jeg varetager opgaver omkring vores beboere, som har MS og er meget hård ramte. Det er et super godt sted, hvor vi arbejder meget frit.

Efter at jeg selv har fået diagnosen, finder jeg det dog svært at magte dette psykisk. Jeg er ikke hårdt ramt og ikke haft mange sygedage på grund af sygdommen, men er det muligt at få hjælp til en anden uddannelse, som ikke er så omsorgsrelateret, da mit nuværende arbejde som sagt påvirker mig meget rent psykisk i hverdagen?

Eller er det muligt at man kan få hjælp og støtte til at finde et nyt job, som ville matche mine behov lidt bedre end det job som jeg varetager nu?

Svar

Jeg kan forstå ud af dit brev, at du før du selv fik stillet diagnosen, var meget glad for dit job, dine opgaver og dine kolleger. Samt at dit uddannelsesvalg, på den baggrund, var det rigtige for dig.

At du først nu bliver påvirket psykisk af dit job, kunne jo tyde på en sammenhæng mellem din egen sygdom, som jo diagnosemæssigt er identisk med dem du passer, og så dem du passer, som du ser alle har det meget værre end dig. Måske føler du at de er for tæt på din egen situation - altså at det er for kompromitterende for dig, både at skulle tackle det at være blevet ramt, og så samtidig hver dag se, hvordan nogen (men langt fra alle!) ender med sygdommen.

Måske skulle du give dig selv en pause, hvis det er muligt, fra dit nuværende job. Bruge tiden på at få bearbejdet din diagnose rent psykisk, og så derfra finde en ny start. Hvis der på din nuværende arbejdsplads var opgaver der ikke krævede så meget direkte kontakt med patienterne, var det måske en god idé, i en periode.

Måske skulle du søge nyt job som SSA, hvor du kunne pleje andre grupper af mennesker. Du har vel stadig samme følelser over for dit jobvalg, som du havde da du valgte uddannelsen? Det jeg mener, er at du måske for hurtigt giver slip på det der virkeligt betyder noget for dig.

Med hensyn til anden eller supplerende uddannelse vil jeg foreslå at du kontakter din sagsbehandler for at afdække muligheder i din konkrete situation. Men et job inden for plejesektoren, måske med mere administration, kunne måske være en idé.

Hvis dette ikke umiddelbart kan lade sig gøre, er der muligheder for andre uddannelser der køre over en længere periode, således at du kan se tiden an, uden at du beslutter dig nu. Her tænker jeg på aftenskoler eller noget VUC der ikke kræver at det er fuldtidsstudier, men som kan give dig kompetencer til andre job inden for dit område.

Med hensyn til hjælp til jobsøgningen er der flere muligheder på markedet, så med hensyn til dine muligheder, vil jeg anbefale at du snakker med din sagsbehandler eller Scleroseforeningen.

Held og lykke.

Bjarne Riis Christensen, Jobrådgiver