Gå til hovedindhold

Jerntilskud og sclerose, en skidt kombination

Spørgsmål

Har lige været til kontrol på sygehuset. De kendte intet til, at man ikke måtte tage vitaminpille med jern, når man har sclerose. Jeg har i mange år taget Spektro multivitamin, hvor der er 5 mg jern. Men har så læst mig til, at jern ikke er så godt for sclerosen. Hvad er dit bud. Tør jeg fortsætte med dem?

Svar

Der er undersøgelser som peger på, at indholdet af jern er højere i hjernen hos mennesker med sclerose end hos raske. Jernet findes aflejret i særlige celletyper, som har en betydning ved betændelsesreaktioner (inflammationstilstande) i hjernen og rygmarven. Hvorfor denne jernophobning ses hos mennesker med sclerose vides ikke, men måske er dette en medvirkende faktor i udviklingen af de betændelsesreaktioner, der giver skader på rygmarv og hjerne ved sclerose. Derfor anbefaler jeg også, at man som udgangspunkt er forsigtig med at tage kosttilskud, der indeholder jern, hvis man ikke via en blodprøve hos lægen har fået konstateret, at man reelt mangler jern.

Generelt er det desværre sådan, at jern er et mineral, hvor balancen mellem at opfylde kroppens behov og risiko for overdosering er en fin balancegang. Der er publiceret en række studier, der peger på sammenhænge mellem for meget jern i kroppens depoter og en øget risiko for infektioner og kroniske betændelsestilstande i kroppen med heraf følgende risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme, neurologiske symptomer m.m. For mange danskere er det helt naturligt at tage et eller flere kosttilskud. Måske har vi fået en forståelse af, at kosttilskud er sundhedsfremmende og harmløse for kroppen, men det er ikke nødvendigvis korrekt. Det har i årevis været diskuteret blandt eksperterne, hvor sundt det egentlig er, at supplere en eller sund og varieret kost med tilskud. Nogle eksperter mener, at kosttilskud øger vores sundhed, andre at kosttilskud faktisk ikke har nogen effekt. Og så er der eksperter, herunder flere danske, der vurderer, at det direkte er sundhedsskadeligt at spise kosttilskud med mindre man hos lægen har fået konstateret mangler på et eller flere vitaminer og/eller mineraler.

Samtidig er ernæringseksperterne generelt enige om, at det er langt sundere for kroppen, at få tilført vitaminer, mineraler og eksempelvis essentielle fedtsyrer gennem en sund og varieret kost. Derfor anbefaler jeg som udgangspunkt, at man forsøger at dække kroppens behov gennem kosten. Og hvis man generelt spiser rimeligt sundt og varieret, og ikke har nogle specielle behov, jamen så får langt de fleste danskere faktisk dækket det daglige behov for næringsstoffer via en normal kost. Det er også baggrunden for Scleroseforeningens anbefaling omkring, at mennesker med sclerose skal spise efter de 10 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, med ekstra fokus på vitamin D og opmærksomhed på vitamin B12.