Gå til hovedindhold

Jeg ved ikke om jeg tør indlede et forhold

Spørgsmål

Jeg har for få måneder siden mødt en dejlig mand. Kort tid efter mødet fortæller han mig at han har sclerose. Jeg er selv sygeplejerske og har oplevet flere invaliderede med sygdommen, der krævede meget pleje.

Jeg holder meget af ham, men jeg ved ikke om jeg tør gå ind i et forhold med ham, af skræk for at skulle blive hans plejer om kort tid.

Han har det ret godt - er lidt træt midt på dagen og let hukommelsessvækket, men ellers ikke noget. Men hvordan er hans udsigter, det vil sige hvor hurtigt udvikler sygdommen sig? Og bør jeg sige stop, før jeg bliver for glad for ham?

Svar

Du beskriver dit dilemma, mellem at have mødt en mand som du er glad for og som du gerne vil være sammen med og så din bekymring fordi han har fortalt dig at han har sclerose. Du har ligeledes gennem dit arbejde mødt scleroseramte som var meget plejekrævende, hvilket gør dig yderligere bekymret.

Det der er svært ved at have sclerose, men også for de pårørende, er at man ikke ved hvordan sygdommen kommer til at udvikle sig. Der er således en uforudsigelighed der kan være svær at tage stilling til. Samtidig er der sket meget i forhold til behandlingsmuligheder og der bliver forsket meget i sygdommen, hvilket blandt andet betyder at der er ny medicin på vej.

Det lyder som om både du og den mand du har mødt er modne og bevidste mennesker. Hvis I kan være åbne om jeres følelser og overvejelser, inklusiv angst for fremtiden, kan dette måske også være medvirkende til at du får truffet den beslutning som føles rigtig for dig.

Som du stiller det op, er det en beslutning mellem dine følelser og din fornuft. Det der gør det svært er dog den uforudsigelighed der er inde i billedet.

Det lyder som om der er nogle grænser for hvilken rolle du vil påtage dig i et forhold, samtidig kan du ikke vide om dette nogensinde ville blive relevant i forhold til den mand du har mødt. Nogle med sclerose har meget lidt sygdomsudvikling, mens andre har mere sygdomsudvikling. Du har så i dit job som sygeplejerske set dem der var hårdere ramt.

Hvis der ikke var sygdom inde i billedet, ville du formodentlig slet ikke føle behov for at skulle træffe nogen beslutning så kort tid efter at du havde mødt en mand.

Det kan være en mulighed at du slet ikke træffer nogen beslutning nu, men ser hvordan forholdet udvikler sig, med alle de aspekter dette indebærer, i forhold til sclerose, men også i forhold til alle de andre ting der er at forholde sig til i et parforhold.