Gå til hovedindhold

Jeg føler mig anderledes

Spørgsmål

Jeg er en pige på 19 år, der har fået konstateret sclerose for lidt over et år siden. Jeg har haft rigtig svært ved at tackle det. Når folk snakker om det bliver jeg rigtig sur og indebrændt. Har rigtig svært ved at acceptere det selv, hvorfor jeg har lagt afstand til det.

Jeg har kun haft to attakker, men jeg føler mig anderledes og jeg har svært ved at fortælle det til andre - især folk jeg har kendt i lang tid. Jeg føler, at de tror, at jeg er blevet . Denne følelse har jeg, selvom jeg kun har mødt folk der har taget det rigtig pænt og er der for mig, når det er rigtig svært.

Lige siden jeg har fået det konstateret er mit liv gået helt i stå. Jeg har ikke lyst til at være sammen med nogen, vil bare være hjemme.

Er der noget jeg kan gøre for at lave om på det? Jeg vil gerne være den glade og åbne person jeg var før.

Håber du har nogle gode råd, så jeg kan komme ud af denne onde cirkel.

Svar

Jeg synes det er en god ide at du nu kontakter os og ikke bliver ved med at gå alene med de mange følelser, det sætter i gang, når man pludselig får en sygdom, som vender op og ned på de forestillinger, man har om sit liv og sig selv.

Jeg kan forstå på din mail, at du har trukket dig tilbage og er bange for, hvordan andre nu vil tænke om dig. Det er en meget forståelig reaktion men jo ikke særlig hensigtsmæssig fordi du så kommer til at være meget alene om det, der er sket.

Èn af de ting der sker, er at man selv skal finde ud af, at man er den samme som før. Det er rigtigt at der kan være mange ting, man skal tilpasse sig - måske ting man ikke længere kan - men det er ikke det samme som at man ikke mere er den samme person. Men det tager tid at finde sig til rette med det. Du har et langt liv foran dig, som kan blive et godt liv, selvom du har fået sclerose.

Du skriver ikke om du går i skole, er under uddannelse, har et arbejde eller om du har en kæreste, gode veninder eller en god familie, der støtter dig. Men det er de ting, der måske ikke er ændret på: At du har mange ting i dit liv, der betyder noget og som ikke er ændret.

Jeg kan godt forstå at du gerne vil være den åbne og glade person, du kender dig selv som, og det bliver du også igen.

For at komme i gang med dit liv igen, tror jeg dog, at du har brug for at snakke med nogen om alle de følelser og tanker, der kan gøre dig bange, usikker på fremtiden eller forvirret. Det ville være en god ide, at du gjorde brug af Scleroseforeningens psykologordning, hvor du som medlem af foreningen kan komme til at snakke med den psykolog, vi har i dit lokalområde.

For at komme til at snakke med en psykolog, skal du ringe ind i psykologernes telefontid, der er dagligt mellem kl. 11 og 12, hvor vi så kan formidle kontakten til psykolog.