Gå til hovedindhold

Jeg er nervøs for attakker efter fødslen

Spørgsmål

Har lige født en dejlig lille pige, og hun er nu 4 uger gammel. Jeg ammer på livet løs, men regner med at det kun bliver kort tid pga. min attakvis sclerose. Jeg har haft et attak i 8 måneder, som var følesansen i mit højreben, ellers har jeg haft det super. Dertil er jeg nervøs for attakker her efter fødslen. Men efter den nye forskning, hvad siger man nu med hensyn til beskyttelse af attakker, hvis man ammer? Jeg skal på den nye tablet behandling, når jeg er færdig med at amme. Hvad vil du anbefale? Jeg vil gerne være der for mine børn efter fødslen.

Svar

Graviditet beskytter mod MS og reducerer risikoen for attakker, mens der er en lidt højere risiko for at få attak de første 3 måneder efter fødslen. Samlet set ændrer tiden som gravid og de efterfølgende 3 måneder ikke ved risikoen for et attak, sammenlignet med en 1 årig (ubehandlet) periode før graviditeten. I dag er de fleste dog i sygdomsdæmpende behandling før graviditet, mens kvinden ikke er i behandling under og efter graviditet.

Hvis man har en aggressiv MS, kan man blive rådet til at afbryde amningen efter en graviditet og starte forebyggende behandling. De fleste anbefales dog at amme deres barn, og der er også undersøgelser der tyder på, at amning kan beskytte mod MS. Der er to forskellige artikler på vores hjemmeside omkring emnet "Amning beskytter måske mod sclerose" eller "Amning kan være godt for kvinder med sclerose". Nogle steder i landet giver man MS dæmpende behandling med Immunglobulin (IVIG) i ammeperioden, hvilket ikke skader barnet. Det er dog ikke alle MS klinikker der tilbyder denne behandling og dokumentationen af effekt ved IVIG er desværre heller ikke god.
Jeg kan dårligt rådgive dig vedrørende behandling og amning, da det kræver indgående kendskab til din sygehistorie og dit forløb. Det vigtigste er nok, at du søger råd og vejledning i din MS klinik, og at du får en behandlingsplan, du føler dig tryg ved.