Gå til hovedindhold

Jeg er bekymret for min far

Spørgsmål

Jeg er en pige på 16 som har en far med sclerose. Det sidste 1 ½ år er det bare gået ned af bakke - fra at kunne gå med stok og nu har rollator og kørestol. Han er meget indelukket og sidder det meste af dagen ved sin pc og laver ikke andet, man kan sagtens spørge, om han vil med nogen steder hen, og han siger gerne ja, men det bliver ikke til noget. Ved godt at det er svært for ham, at andre skal se ham sådan. Og jeg forstår ham udemærket, men det er også hårdt for min mor at få ham ud af huset, når hun selv er syg. Prøver alt hvad jeg kan, når jeg er hjemme i weekenderne (er på efterskole).

Efterskolen er noget de har valgt for mig, for at komme væk fra dem, og ikke tænke så meget på dem. I starten var jeg sur over det, nu er jeg glad for det, men jeg bliver meget påvirket, for jeg kan ikke se, hvordan det går der hjemme. Jeg kan ikke vide, om min far har slået sig voldsomt, når jeg kommer hjem. Og når andre snakker om sygdom, bliver jeg ked. Min kontaktlærer ved det, men der er ikke så meget hjælp at hente. Jeg er virkelige ked af denne lange besked, men jeg er forvirret, og vil gerne hjælpe min far og mor, men jeg ved ikke hvordan, når jeg er heroppe.

Svar

Tak for din henvendelse, hvor du beskriver din bekymring men også store omsorg for begge dine forældre. Det er meget forståeligt, at du gør dig mange tanker, er bekymret og indimellem forvirret over dine følelser. Du er væk fra familien, på efterskole og er ikke sammen med din far i dagligdagen, hvor du hele tiden vil kunne følge, hvordan han har det. Du skriver også, at din mor er syg, hvilket jeg tænker bliver en yderligere belastning for dig.

Jeg kan forstå, at din far det sidste 1 ½ år er blevet mere påvirket af sclerosen både fysisk og psykisk. Det er svært for dig som pårørende, at se hvordan din far, som indtil for 1 ½ år siden kunne gå støttet af en stok, og i dag er afhængig af kørestol og rollator for at kunne komme omkring. Dette påvirker naturligvis din far psykisk. Som i din fars tilfælde bl.a. kan medfører, at man isolerer sig mere. Vores erfaring, er at man som pårørende ofte føler sig magtesløs og handlingslammet. Din situation er samtidig vanskelig, nu hvor du er på efterskole. Vi ved fra andre i lignende situation, at det på den ene side kan være rart, at komme væk fra familien og få sclerosen lidt mere "på afstand", men at man samtidig kan plages af uro for, om alt nu er ok derhjemme. Disse følelser kan ofte være vanskelige at tackle særligt, når man som du, ikke kan bruge din kontaktperson.

Det fremgår ikke af din mail, om der er andre du taler med om din fars sclerose. Det er vigtigt, at du ikke står alene med dine bekymringer for din far, men at du har nogen at tale med om de tanker og følelser du gør dig i forbindelse med din fars sclerose. Jeg vil anbefale dig, at du taler med dine forældre, om de tanker du gør dig. Vores erfaring er, at det bliver nemmere for jer alle sammen, hvis dialogen er så åben som muligt. Jeg er sikker på, at begge dine forældre forstår dine tanker og følelser. Dine forældre var insisterende på, at du skulle på efterskole, trods din modstand. Det ser jeg som et udtryk for, at de ønsker, at du har dit eget selvstændige liv, hvor sygdom ikke er i fokus. Det er vigtigt for dine forældre, at du har et godt ungdomsliv, hvor din fars sygdom ikke fylder for meget. Det betyder bl.a., at du når du er væk hjemmefra, skal forsøge at slippe bekymringerne omkring din fars sclerose, nyde dit ungdomsliv og stole på, at de derhjemme klarer sig og tackler de udfordringer der måtte komme. Jeg tænker også, at du kunne aftale med dine forældre, at de orienterer dig, hvis der sker ændring i din fars sclerose. Du vil måske kunne vise dem din mail og mit svar og bruge dette, som udgangspunkt for en dialog? Udover dialog med dine forældre kunne jeg også ønske, at du fik andre, at tale med. Kunne der være familie, lærere og eller venner du kunne bruge?

Hvis du synes, du har behov for mere professionel hjælp til problemerne omkring din fars sclerose, er der også mulighed for at benytte dig af foreningens tilbud om gratis psykologsamtaler. Du kan i alle hverdage mellem 11 og 12 på tlf 3646 3646 komme i kontakt med en psykolog, og her blive henvist til den psykolog, der dækker det område hvor du bor i. Vores tilbud om gratis psykologsamtaler gælder naturligvis også din far og mor, hvis de skulle ønske at tale med en professionel om sclerosen.
Hvis du har yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til, at skrive til os igen.