Gå til hovedindhold

Ipe roxo til fordøjelsesproblemer

Spørgsmål
Jeg har haft sclerose gennem 3½ år og er enormt træt. Det er endda som om min træthed tiltager og jeg skal også bruge bruge længere tid på at komme til kræfter igen, hvis jeg har foretaget mig noget nyt eller fysisk.

Jeg har et fleksjob på 16 timer om ugen og har en fast sygedag én gang om ugen, da jeg får en indsprøjtning med interferon.

Det mit spørgsmål lyder på, er om der vil være nogen bivirkning ved at bruge Ipe roxo? Hvis ikke, må jeg så tage det uafbrudt eller skal der holdes pauser, eventuelt den dag jeg tager min indspøjtning?

Så lige et tillægsspørgsmål der vedrører mit lille barnebarn på 3 år: Hun er netop blevet opereret og har fået en stomi, hvor man har brugt hendes blindtarm. Hun får Ipe roxo og har fået et væsentligt bedre velbefindende og en rigtig god appetit - noget som vi alle tilskriver Ipe roxo. Såret helede desuden efter kun 5 dage og hun har allerede fået taget sine sting, kun 1 uge efter operationen.

Det spørgsmålet lyder på, er om hun må få Ipe roxo konstant uden at holde pause?

Har I desuden generel erfaring fra sclerosepatienter, vedrørende virkningen af Ipe roxo?
Svar
Spørgsmålet er jo, hvorfor du er træt?

Mit forslag vil være at spise en afbalanceret kost med magert kød, mager og fed fisk, mange grønsager, noget frugt samt nødder og mandler. Begræns sukker mest muligt, idet sukker virker inflammatorisk, det vil sige betændelsesfremmende og kan give både træthed og smertetilstande. Begræns også kaffe og te til et par kopper om dagen samt reducer alkoholindtagelse. Benyt herudover sunde fedtstoffer i form af koldtpresset olivenolie.

Ipe roxo kan bidrage til at få en bedre tarmflora, idet den sandsynkigvis kan eliminere for mange uheldige mikroorganismer i tarmen. I tarmen er det optimale, at vi har overtal af mælkesyrebakterier, som vi har uanset om vi benytter mælkeprodukter eller ej.

Mange mælkesyrebakterier i tarmen tilgodeses ved at spise fuldkornsprodukter i form af for eksempel rugbrød, havregryn, mange grønsager samt noget frugt. Desuden også tørrede linser og bønner, som vi kulturelt ikke er så vant til at benytte.

Mig bekendt er der ikke foretaget undersøgelser af Ipe Roxo og sclerose, men umiddelbart ser jeg ikke at der skulle være noget i vejen for at benytte midlet, som både fås som dråber og til at fremstille til te. Benyt anbefalingerne på produktet som udgangspunkt.

Mit forslag er jo, at man samtidig følger de kostråd jeg har skitseret ovenfor, eventuelt i kombination med tilskud af mælkesyrebakterier. Det kan gøres ved at man tager Ipe roxo i løbet af dagen og mælkesyrebakterier til sengetid, for eksempel NDS Probiotics 9 fra Engholmgruppen. Dette kan købes i den lokale helsekostbutik eller Matas.

Ubalanceret tarmflora kan give en voldsom træthed.

Jeg antager, at dit barnebarn har fået konstateret en inflammatorisk tarmsygdom som Morbus Crohn eller Colitis ulcerosa måske med blødende tarm. Valget har været at give en stomi. Ved inflammatoriske tarmsygdomme vil tarmfloraen være i ubalance, hvilket gør at Ipe roxo kan afhjælpe nogle problemer.

Jeg vil jo også her foreslå en afbalanceret kost, hvilket dit barnebarn måske allerede er blevet foreslået. Flere angiver at overfølsomhed og allergi kan være årsag til problemets opståen. Det vil i givet fald være hensigtsmæssigt at få udredt hvilke fødevarer, der for eksempel er overfølsomhed overfor, eller om der er tale om allergi overfor for eksempel gluten.

Ipe roxo kan godt benyttes i lange perioder, men gerne i kombination med mælkesyrebakterier, som jeg har angivet overfor samt en kost, der er tilpasset den enkelte.

Efter nogle måneder skulle problemet med tarmfloraen normalt være løst, hvis det også kombineres med kosten.