Gå til hovedindhold

Interval mellem 2 MR scanninger

Spørgsmål
Jeg håber, at I kan give mig et par råd. Jeg er blevet undersøgt med MR scanning og rygmarvesprøve, og rygmarven så ok ud, men der var en masse pletter på MR scanningen.

Jeg har nu fået at vide, at jeg må vente 5 - 6 måneder, før de kan foretage scanning nr.2, fordi MR scanninger tæt på hinanden ikke er så smart.
Men jeg er frusteret over at må vente så lang tid, da jeg har det dårligt, og har alle tegn på sclerose, det går kun en vej, og det er ned ad, og tanken om at skal vente helt til efteråret går mig på.

Hvad skal jeg gøre, da jeg ikke synes det er rimligt, at jeg skal vente så lang tid på, at de kan stille en diagnose, selv om de siger at den er svær at stille.
Svar
Din frustration er forståelig, men sygdommens naturhistorie gør at der ofte ikke sker forandringer (uden nytilkomne symptomer) på MR scanning på kort sigt (uger), hvilket taler for at der er et længere tidsinterval til re-scanning.
Ifølge diagnostiske kriterier (MCDonald) offentliggjort i 2005 skal der være min. 3 måneder mellem de 2 scanninger, hvis den ene er taget ved tidspunkt for debut af 1. symptom på sclerose.

5 - 6 måneder lyder derfor som længe, og du kan prøve at henvende dig til din neurolog igen, for at få den udført efter 3 måneder og henholde dig til kriterierne. Der kan måske være særlige forhold der gør sig gældende vedrørende lige netop din sygehistorierne/MR scanning, som måske taler for lidt længere interval.

Hvis du har en privat sundhedsforsikring - f.eks. via din arbejdsplads - kan du undersøge om den dækker, og få lavet en MR scanning på eget initaitiv før, eller betale dig fra det.

Men da man vil sammenligne med forrige MR scanning er det alt andet lige en fordel, at undersøgelsen foretages med samme metode og MR scanner.