Gå til hovedindhold

Intermitterende føleforstyrrelser

Spørgsmål
Jeg har sclerose i en meget mild udgave, det vil sige jeg har kun haft ét attak og det var for 8 år siden. Jeg tager Copaxone hver dag og bliver tjekket ret tit på sygehuset med blodprøver og så videre.

Jeg har, en gang i mellem, en snurren i min ene fod og det varer måske i en dag eller to. Hvis jeg ikke fokuserer på det, mærker jeg det ikke, men på grund af at jeg bliver bekymret kan jeg mærke det mere.

Jeg ved ikke hvorfor jeg har denne snurren/summen. Måske det kommer i forbindelse med at jeg har lavet fysisk aktivitet eller anden "overanstrengelse" af kroppen. Skal jeg være bekymret for om det kan være noget andet?
Svar
Hvis føleforstyrrelserne er til stede konstant af mere end 1 døgns varighed ad gangen og en neurolog vurderer at de hidrører fra centrallnervesystemet, og der ikke er andre forklaringer, er det at regne som et attak hos en patient som dig. Men i den milde ende, med kort varighed.

Prøv at lægge mærke til om fysisk anstrengelse udløser det og/eller om det forværres ved opvarming af kroppen, indefra eller udefra.

Det er ofte sådan at hjernen "nedtoner" føleforstyrrelser, når den er fokuseret på andre opgaver og at patienterne typisk bemærker føleforstyrrelserne, når hjernen er "ustimuleret", for eksempel netop når man slapper af eller prøver at falde i søvn.