Gå til hovedindhold

Interferon og hovedpine

Spørgsmål

Jeg tillader mig at komme med lidt "baggrundsviden" (i håb om at dette vil kunne hjælpe dig til at komme med et så kvalificeret svar som muligt), inden jeg stiller mit egentlige spørgsmål:

Jeg blev i 2006 diagnosticeret med sclerose, og startede da på Avonex. Før min diagnose havde jeg en årrække med migræne-lignende hovedpiner, med lysfølsomhed og kvalme - dette blev behandlet med migrænemedicin. Anfaldende var sjældne, 3-4 gange om året.

Efter jeg startede min behandling for sclerose, begyndte jeg at få en ny type hovedpine. Den indeholder altid en trykken eller anspændelse, omkring det sted i nakken hvor den store nakkemuskel fæster. Det føles som et ømt ”bånd” fra nakken hen over hovedet til øjenregionen, ømhed i øjenmusklerne og en trang til at lukke og hvile øjnene, og en gang imellem spændinger i skulderen.

I slemme tilfælde udvikler hovedpinen sig til egentlig migræne, med kvalme og lysfølsomhed, men som regel er det bare en dump smerte, ikke ulig tømmermænd. Hovedpinen er altid ensidig, det vil sige, i enten højre eller venstre side.

Nu har jeg det sidste halve år været på Rebif 44 i stedet for Avonex, og antallet og styrken af disse hovedpiner har været stærkt stigende - i perioder helt op til tre gange om ugen. Anfaldende er ikke begrænset til dagen efter injektion, men der er oftest en sammenhæng.

Mit spørgsmål er derfor, om der er en sammenhæng med Rebif, eller sklerosen i al almindelighed? Er der noget jeg kan/bør gøre? Jeg er usikker på om denne hovedpine er en migræne eller ej, og om jeg skal begynde at bruge min migrænemedicin, eller om der er andre præparater der er bedre?

Almindelig Ibuprofen og Panodil er enten relativt virkningsløs, eller bidrager til kvalmen.

Jeg håber du kan hjælpe, eller sende mig i den rigtige retning, for med op til tre hovedpiner om ugen er det ved at være problematisk.

Svar

Man ser ind imellem, at hyppigheden af migrænehovedpine øges, når man starter behandling med beta-interferon.

 

Beta-interferon kan også give andre former for hovedpine, der minder om spændingshovedpine eller den hovedpinetype, der ses i forbindelse med virusinfektioner.

 

Hvis man er i behandling med Rebif 44 mikrogram 3 gange om ugen kan det nogen gange hjælpe at gå ned på 22 mikrogram 3 gange om ugen. Man kan også forsøge at skifte til et af de andre interferonpræparater eller til behandling med Copaxone.