Gå til hovedindhold

Interferon og for høje levertal, hvad så

Spørgsmål
Jeg har været på Betaferon siden august 2009 og blev i december sat ned på 1/2 dosis, idet mine levertal skød i vejret. Da levertallene ikke har ændret sig efter nu 1 måned på 1/2 dosis, har jeg fået besked om at droppe medicinen helt og komme til ny blodprøve om en måned.

Jeg er lidt bekymret over at skulle være "af" medicinen - og hvad mon der nu skal ske? Hvad gør man hvis man ikke kan tåle medicinen?
Svar
Behandling med interferon-beta (Avonex, Betaferon, Extavia og Rebif) giver ikke sjældent forhøjede levertal i blodprøver. I nogle tilfælde er det så udtalt, at man er nødt til at ophøre med behandlingen, men oftest går det i sig selv igen.

Hvis man er startet på behandling for attakvis sklerose kan man i stedet skifte til Copaxone, som har præcis lige så god effekt som interferon-beta, men skal tages dagligt. Er man startet behandling for sekundær progressiv sklerose kan man, hvis der er udtalt sygdomsudvikling, overveje behandling med mitoxantron.

Der findes ikke andre behandlinger med sikker effekt på sekundær progressiv sklerose, men der er på Rigshospitalet flere behandlingsforsøg i gang.