Gå til hovedindhold

Inkontinens med topkateter

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 57 år, som fik endelig MS diagnose i 2002 og er fast kørestolsbruger. 

Jeg fik i oktober 2011 anlagt topkateter. Dette efter eget ønske, for at gøre mit liv lidt nemmere med hensyn til toiletbesøg. Jeg har været meget glad for denne løsning indtil juli i år, da kateteret begyndte at kalke til, og begyndte "ikke at virke". Forstået på den måde at der ikke kom noget i posen, men urinen kom den naturlige vej. Dette så pludseligt at jeg ikke kunne holde mig. Urge inkontinens lignende tilstand. Jeg kunne være så uheldig at tisse i sengen 4-5 gange på en nat. Og dette selvom kateteret ikke var stoppet.

Skyller dagligt med natriumklorid 0.9 gr. Har prøvet at bruge Uro Tainer, men er ifølge aftale med hjemmesygeplejen stoppet med dette, da jeg fik utroligt meget blod/trævler i urinen. Og desuden mange smerter efter brugen af Uro Tainer. Jeg har fået skiftet topkateteret mange gange siden juli. Ofte en gang om ugen. I går henviste min læge mig så til udredning på KAS Herlev, for at man der skal finde ud af, hvorfor jeg tisser så meget almindeligt. Både min læge og jeg er enige i, at der må være noget sammenfald, nogle udposninger på min blære. Måske er blæren faldet sammen efter fjernelse af livmoderen i 2001!

Resultatet af mit besøg på Herlev i går blev at jeg fik anlagt bundkateter, så jeg lige nu har både top og bundkateter. Der er hul igennem slangerne, men alligevel har jeg, mens jeg har skrevet dette siddet og tisset ved siden af begge kateterer. Jeg har siden igår haft en ubændig tissetrang. Er med på at man sagtens kan have tissetrang i starten, når man får anlagt kateter. Der kommer noget i posen fra bundkateteret. Men jeg føler ikke det er nok. Jeg drikker mellem 2 og 2.5 liter i døgnet. Kan det være min blære, der har ændret form/stilling?

Jeg kan sagtens holde mig ved kraftige nys, host, grin mm. Derfor er jeg ikke enig i at jeg "bare er blevet inkontinens". Og når jeg nu både har det ene og det andet kateter, så burde jeg vel ikke kunne tisse ved siden af. Hvad skal jeg gøre ved dette problem ?

Svar

Der er flere læger på urologisk afdeling i Herlev, som ved meget om blære og kateterproblemer, og jeg synes, at du skal vente og se, hvad de finder frem til.

Det er velkendt, at urinen ofte løber den naturlige vej, når man har topkateter. Denne løsning er derfor bedst, hvis man har tømningsproblemer uden betydende inkontinens. Har man inkontinens og brug for blærekateter, er kateter gennem urinrøret sædvanligvis bedre end topkateter.

Næste gang du kommer til kontrol i Herlev, kan du spørge lægen om du kan blive undersøgt for blæresten. Kan det tænkes at du i juli har haft et lille attak?

Hvis det ikke bliver bedre, kan du spørge, om der er mulighed for at prøve indsprøjtninger i blæren med Botox. Botox er et meget kraftigt lægemiddel, som lammer nerverne i blæren og derved mindsker urge inkontinens. Det kan derfor være nødvendigt enten at anvende selvkateterisation eller have kateter.