Gå til hovedindhold

Ingen udvikling på MR

Spørgsmål
Er antallet af hvide pletter i hjernen udtryk for grad af handicap?

MR-scanninger med 10 års mellemrum viser kun en ekstra hvid plet, hvortil mit spørgsmål er: Hvordan rimer det med, at jeg nu er afhængig af kørestol, mens jeg i 2001 var normaltgående? Og hvorfor var det kun min hjerne der blev scannet ved den seneste scanning, i 2011?
Svar
De hvide pletter der ses på MR-scanning ved MS, er i nogen tilfælde blot et "spor", som sygdommen har afsat og er således ikke nødvendigvis et udtryk for, at hjernen fungerer dårligt, der hvor pletten har ramt.

Antallet og udbredelsen af hvide pletter på MR, kan i et vist omfang fortælle noget om udvikling af symptomer ved MS, men MR-scanneren kan desværre ikke måle de mikroskopiske sygdomsprocesser, der er spredt i hjernen og man registrer heller ikke altid de spredte forandringer i rygmarven, der i stort omfang medfører funktionsnedsættelse i arme og ben, samt resten af kroppen.

Derfor har MR-scanning størst betydning når man skal stille MS-diagnosen og ikke så stor betydning når man skal følge sygdommens udvikling, hvor den neurologiske undersøgelse giver det bedste billede af sygdommens manifestationer