Gå til hovedindhold

Ingen effekt af Perilax

Spørgsmål

Har I nogen erfaring med supplerende Perilax kontra Microlax?

Min man har haft sclerose i 30 år og har store problemer med afføringen. Han får 13 dråber Laxoberal hver anden dag om aftenen og efterfølgende morgen en supplerende Perilax.

Han har på det sidste haft nogle tilfælde hvor han, efter at være kommet på bækkenstol og kvitteret en portion afføring med hjælp fra hjælper ved at provokere med en finger i endetarmen, er blevet dårlig, det vil sige svimmel og kortvarigt besvimet.

Dette er blevet værre på det sidste. Sidste gang det skete blev han akut indlagt på sygehuset, fordi tilfældet varede 5-6 minutter og han kom først til sig selv da han kom i seng igen. Lægerne fandt ingenting på ham under indlæggelsen.

Det er ret utrygt at se dette ske, så derfor spørger jeg nu: Har I nogen gode forslag, til hvad vi kan gøre?

Måske skal det slutteligt lige siges, at min mand er meget immobil og har Baklofenpumpe.

Svar

Microlax virker blødgørende hvis afføringen er hård, mens Perilax virker på peristaltikken hvorved tarmen tømmes lettere. Laxoberal har også effekt på peristaltikken. Hvis disse afføringsmidler ikke har effekt kan din mand prøve Movicol, hvilket hjælper mange immobile mennesker med sclerose og afføringsbesvær.

Hvis Movicol ikke hjælper kan din mands læge også henvise ham til en analfysiologisk undersøgelse. Her kan man rådgive mere præcist i forhold til hans afføringsproblem. Sclerosecentrene i Haslev og Ry har også stor ekspertise i behandling og rådgivning af afføringsproblemer.

Hvad angår hans besvimelsestilfælde, lyder det som om man udløser en blodtrykssænkende refleks, ved at stimulere tarmen med fingeren, så det er nok ikke en god ide på længere sigt.