Gå til hovedindhold

Ingen behandling synes at virke på mine føleforstyrrelser

Spørgsmål

Jeg lider af meget svære paræstesier i hænder, fødder og underben. Jeg har prøvet alt, lige fra Lyrica til, ja, jeg ved ikke hvad. P.t. får jeg Contalgin, som virker, men som bremser min handlen udadtil, for eksmepel når jeg skal køre bil.

Hvad/hvem kan hjælpe mig?

Svar

Smerter og føleforstyrrelser (paræstesier) er almindeligt forekommende ved sklerose.

Mens smerter hos mange kan lindres med forskellige former for medicin, er føleforstyrrelserne meget vanskeligere at behandle. Man vil generelt kunne forsøge samme slags medicin til behandling af både smerter og føleforstyrrelser, men man kan ikke komme uden om at mange af medikamenterne virker sløvende, og dermed gør at man ikke kan køre bil.

Typisk vil man først prøve behandling med medicin, der også virker på depressioner (Amitriptylin, Imipramin eller Nortriptylin). Er dette uden effekt kan man prøve forskellige former for epilepsimedicin (for eksempel Oxcarbazepin eller Valproat). Typisk vil man også prøve behandling med Gabapentin eller Pregabalin (Lyrica).

Behandling med morfin og morfinlignende stoffer bør reserveres til behandling af egentlige smerter, og kan ikke forventes at have effekt på rene føleforstyrrelser.

Behandling med cannabis (Marinol) kan også have effekt på smerter, men effekten er ikke videre overbevisende, og der vil ofte være betydelige bivirkninger.

Man vil desværre nogle gange stå tilbage med patienter, der har prøvet alle tilgængelige præparater mod sklerosesmerter.

I sådanne tilfælde kan henvisning til en smerteklinik være hensigtsmæssig, da man der vil kunne rådgive om medicinsk behandling og psykologisk hjælp til at håndtere generne.