Gå til hovedindhold

Ingen afføringstrang

Spørgsmål
Jeg er en 29-årig kvinde som fik stillet diagnosen MS for ca. 5 år siden. Jeg har et problem med afføringen. Mit problem er, at jeg sjældent får defækationstrang selvom jeg kan mærke at der er afføring i tarmen, hvilket jeg så må provokere ud, ved at øge tarm-volumen.

Det er et kæmpe problem og jeg har ikke lyst til at anvende denne "metode" mere.

Hvad gør man normalt i disse tilfælde, som jeg har læst at meget normalt med MS?

Jeg har anvendt Klyx men der er ingen effekt. Det er som om at nerverne ikke giver besked til hjernen om at der skal ske noget og Klyx giver heller ikke defækationstrang. Dulcolax og lignende virker heller ikke, da der sjældent opstår defækationstrang og jeg alligevel må øge tarm-volumen.
Svar
Forstoppelse optræder hos to tredjedele af mennesker med sklerose, og dine symptomer er derfor ikke usædvanlige. Det skyldes hovedsageligt, at tarmbevægelserne er nedsat ved sklerose, og at afføringen derved passerer langsommere gennem tarmen.

Det kan endvidere være svært at komme af med afføringen, hvis bækkenbundsmotorikken også er forstyrret, hvilket er tilfældet hos mange mennesker med sklerose.

Forstoppelse ved MS kræver oftest behandling, men der er en række almene råd, du bør følge:

Du skal sørge for at drikke rigeligt med væske, og kosten skal være fiberholdig. Desuden er motion vigtig i det omfang, din tilstand tillader det, og faste toiletvaner kan også hjælpe.

Hvis dette ikke har tilstrækkelig effekt, er det nødvendigt at supplere med et afføringsmiddel, der kan virke blødgørende eller volumenforøgende på afføringen, eller også kan du få noget, der stimulerer tarmmotorikken.

Klyx virker for eksempel blødgørende hvis afføringen er hård, mens Dulcolax virker på peristaltikken hvorved tarmen lettere tømmes. Hvis disse afføringsmidler ikke har effekt kan du prøve Movicol, der både fremmer peristaltikken og øger volumen af afføringen, hvilket hjælper mange mennesker med MS og afføringsbesvær.

Under alle omstændigheder kan det være en god ide, at du bliver henvist til en analfysiologisk undersøgelse, hvor man kan rådgive mere præcist i forhold til dit afføringsproblem. Specielt kan man her tage stilling til om du har behov for udstyr til at foretage tarmskylning (TAI).

Sclerosecentrene i Haslev og Ry har også stor ekspertise i behandling og rådgivning af afføringsproblemer.