Gå til hovedindhold

Influenza-lignende bivirkninger ved beta-interferon

Spørgsmål
Jeg har i de sidste 4½ år haft sclerose. Jeg lever godt med min dianose og har ikke mange problemer. De sidste par år har jeg dog ofte haft store problemer med meget kolde hænder og fødder - også på lune dage. Jeg får beta-interferon hvert andet døgn.

Nogen gange bliver reaktionen meget voldsom, når jeg tager medicinen. Jeg havner under dynen, meget frysende og nærmest krampende, med feberlignende symptomer. Løsningen er ofte 2 panodil samt masser af dyner og tøj.

Dagen efter disse "ture", er jeg meget træt og øm i hele kroppen.

På sygehuset har de ikke nogen løsning, ud over at give mig panodil, hvilket selvfølgelig hjælper lidt - men det er jo ikke løsningen.

Derfor prøver jeg nu at spørge her: Hvad er årsagen til at jeg får det sådan og har I en bedre løsning, end panodil?
Svar
Det er velkendt at beta-interferon kan give influenza-lignende bivirkninger og at de er værst når man starter behandlingen, for så at aftage indenfor de næste 6 måneder.

Hvis man har influenza-lignende bivirkninger, behandles de bedst med tbl. Ibuprofen 600 mg 2 - 3 gange dagligt, eventuelt i kombination med Paracetamol (for eksempel Panodil).

Hvis bivirkningerne er meget svære, kan man prøve at skifte behandling til et andet beta-interferon, for eksempel Avonex, som man kun tager en gang om ugen. En anden mulighed er glatiramer-acetat (Copaxone), som man tager dagligt, men til gengæld ses der ikke influenza-lignende bivirkninger ved denne behandling.