Gå til hovedindhold

Infektion og Tysabri

Spørgsmål

For en måned siden skulle jeg til min regelmæssige Tysabri-behandling. Jeg var lidt i tvivl, om det egentlig var en god idé at få den, da jeg for nylig var begyndt at få symptomer på en mild forkølelse, og havde læst at man endelig ikke skulle belaste kroppen endnu mere, hvis den allerede var i gang med at bekæmpe en sygdom. Vi besluttede dog, at det ikke var noget alvorligt, og at jeg godt kunne få behandlingen alligevel.

To dage senere havde jeg halsbetændelse og fik penicillin i ti dage for det. I går fik jeg igen konstateret halsbetændelse, og har igen fået penicillin for det til ti dage. Jeg skulle have været til infusion i dag, men selvom de sagde, at jeg gerne måtte få den alligevel, så længe jeg ikke smittede, valgte jeg at undgå den, indtil jeg bliver helt rask. Nu kan jeg ikke lade være at tænke, at der må være en kobling mellem Tysabris dæmpende effekt på immunsystemet, og de voldsommere og gentagne sygdomme. Men er det virkelig sådan? Jeg synes at have læst, at man anbefaler ikke at give den, hvis man er syg, men nu er jeg i tvivl om jeg har læst rigtigt. Jeg har været i behandling med Tysabri i over et år nu, og har ellers været rigtig tilfreds med det. Jeg er bare forvirret og frustreret over at være syg igen.

Svar

Tysabri er meget effektivt som attakforebyggende behandling og virker via immunsystemet. "Prisen" er en lidt højere risiko for almindelige infektioner som f.eks. infektion i øvre luftveje eller blærebetændelse. Det er et lægeligt skøn, hvornår man giver Tysabri trods igangværende infektion. Det er en afvejning af fordele og risiko, for man skal jo have behandling med Tysabri regelmæssigt for at opnå effekt. Jeg synes, du skal følge personalets vurdering. De skal nok sige fra, hvis de mener det er bedre at udskyde behandlingen.