Gå til hovedindhold

Infektion

Spørgsmål
Jeg vil gerne høre om der er en sammenhæng mellem sclerose og generelt svækket immunforsvar? Jeg har for nylig fået konstateret sclerose. Indtil videre kan den vel betragtes som en "godartet" sclerose, hvilket vil sige at mine symptomer begrænser sig til enkelte føleforstyrelser i hænder og fødder. Problemet er bare at jeg aldrig har været så ofte syg, som jeg er nu - det ene sygdomsforløb afløser det andet; her tænker jeg på forkølelse, ondt i halsen, influenza osv. Bliver ens immunforsvar svækket på grund af MS?
Svar

Der er ikke noget der tyder på, at scleroseramte  hyppigere får influenza eller forkølelse, men ofte får de fleste en forværring i sclerosesymptomerne i forbindelse med en infektion (det kaldes et pseudo-attak og forsvinder når infektionen er overstået). Så hvis du føler en opblussen i føleforstyrrelserne i dine hænder og fødder, behøver du ikke være så bekymret.

Forskningen viser også, at en alvorlig omgang influenza kan fremprovokerer et rigtigt attak, hvorimod en influenza-vaccination ikke ser ud til at påvirke sclerosen. Af samme grund plejer vi at anbefale at blive vaccineret i efteråret. Jeg tror det er tilfældigt, at du lige nu er så uheldig at få flere infektioner. Det sker jo i perioder at man lettere bliver ramt, hvis man ikke kommer ordentlig til hægterne. Mon ikke du skal passe godt på dig selv, spise sundt, eventuelt tage en vitaminpille og få noget frisk luft hver dag.