Gå til hovedindhold

Immunglobuliner ved fødslen

Spørgsmål

Jeg er 32 år og gravid med første barn - forventet kejsersnit om et par uger. Jeg er blevet kontaktet af en sygeplejerske, som råder mig til at få en indsprøjtning snarest - Immunglobulin eller noget i den retning. Humane antistoffer fra bloddonere. Er det normalt, jeg er nervøs for at få forurenet blod?

Svar

Som du nok har fået fortalt, er der mindre risiko for attakker i graviditeten og større det første halve år efter fødsel. Men det går netto lige O P op.

Man har derfor lavet et studie med medicin, som det er tilladt at få, mens man ammer nemlig immunglobulin G. Man undersøgte nogle der fik høj dosis, og nogle der fik lav dosis, men ikke nogle der ikke blev behandlet. Det ville videnskabeligt have været den ideelle metode, og forsøgets design svarer således ikke på, om immunglolin er bedre end ingen behandling, men der var lidt bedre effekt af høj dosis end lav dosis på nogle parametre.

Da den videnskabelige dokumentation er sparsom, bruger nogle afdelinger behandlingen til alle gravide, andre til gravide der har haft nylig aktivitet af sclerosesygdommmen, og nogle afdelinger tilbyder vist ikke behandling med immunglobulin. Så det er ikke et must fra lægelig side, at du får behandlingen. Hvis der er høj risiko for sygdomsaktivitet efter fødslen, vil man anbefale at moderen starter med immunmodulerende behandling indenfor kort tid efter fødslen. Det har dokumenteret attakforebyggende effekt.

Blodprodukttjenester til medicinsk brug er generelt under streng kontrol, og bliver inaktiveret for virus med forskellige metoder for at reducere risiko for overførsel af smitte.
Jeg håber ovennævnte hjælper dig i din beslutning. Held og lykke med fødslen og resultatet heraf.