Gå til hovedindhold

Immundæmpende medicin og stamceller

Spørgsmål

Jeg har læst denne lille artikel fra Politiken, vedrørende stamceller på patienter med sklerose i et tidligt stadie.

Er dette noget vi kommer til at høre mere til, eller er det bare en "and"?

Svar

Stamceller er primitive celler, der findes i mange af kroppens væv, og har den særlige egenskab at de kan stimuleres til at mangfoldiggøre sig og udvikle sig til en række andre celler. Når man taler om stamcellebehandling af sklerose skal man gøre sig klart, at stamceller bruges på to helt forskellige måder.

For det første tænker man sig, at det kan blive muligt at bruge stamceller, der kan udvikle sig til forskellige af nervesystemets celler, til at gendanne dele af hjerne og rygmarv, der er skadet af sklerose, se også Stamcellebehandling af sklerose.

Der foreligger endnu ingen undersøgelser, der viser effekt af denne form for behandling ved sklerose.

Derimod er det allerede nu muligt at udnytte stamceller fra knoglemarv, til at gendanne knoglemarvsfunktionen, i forbindelse med behandling med meget store doser af immundæmpende medicin, der ellers vil ødelægge knoglemarven helt. Det er på denne måde stamceller er anvendt i den artikel, der blev omtalt i Politiken for kort tid siden.

I Politiken omtales en artikel, som netop beskriver effekten af behandling med store doser af immundæmpende medicin, som efterfølges af behandling med stamceller fra patienten selv.

De patienter, der blev behandlet i den omtalte undersøgelse, havde alle attakvis sklerose, men havde haft utilstrækkelig effekt af rutinemæssig behandling med for eksempel beta-interferon. Den samme patientgruppe behandles i Danmark med Tysabri, og der mangler undersøgelser, der belyser om den omtalte behandling er mere effektiv end Tysabri eller andre former for immundæmpende medicin.