Gå til hovedindhold

Iltning og tab af vitaminer og mineraler i bærsmoothie

Spørgsmål

Jeg drikker en smoothie af skyr og bær. Jeg kan læse på nettet at der er delte meninger, om dét at blende bær ødelægger deres næringsværdi? Altså går nogle at vitaminer og mineralerne til spilde ved at blive blendet, da de udsættes for en voldsom iltning i processen? Proteinindholdet i skyr er vel det samme, om det blendes med andre fødevarer eller spises rent, kvaliteten af protein forringes vel ikke? Hvis det er tilfældet, at bær mister næringsværdi ved iltningen, vil jeg jo spise skyren med bær på i stedet for at blende det.

Svar

Proteinindholdet i skyr ændres ikke ved tilberedning eller ved at kombinere skyr med andre fødevarer som f.eks. i en bærsmoothie. Kvaliteten af proteinerne forringes heller ikke i denne proces, og da proteinerne kommer fra en animalsk fødevare, har de en såkaldt høj biologisk værdi (generelt højere end vegetabilske fødevarer). Proteiner fra dyreriget består af en kombination af aminosyrer, der passer bedre til vores krops behov for aminosyrer – vi tilhører jo netop også dyreriget.

Det er korrekt, at specielt de vandopløselige vitaminer er følsomme over for forarbejdning som eksempelvis, når bær blendes, da de herved kommer i kontakt med ilten i luften (oxidering) og udsættes for lys. Det går f.eks. ud over C-vitamin (ascorbinsyre), der omdannes til et stof uden vitaminvirkning. Men der er faktisk også en gevinst at hente ved at hakke bærrene i stykker, da vitaminerne herved frigives fra plantecellerne i bærrene, sådan at kroppen får nemmere ved at optage de vitaminer, der er tilbage, sammenlignet ved at spise bærrene hele. Jo hurtigere efter tilberedelse du indtager bærsmoothien, jo mindre vil forringelsen af vitaminernes værdi være. Ved at tilsætte nogle hele bær til den færdige smoothie øger du næringsværdien til det absolutte maksimum, og det at have noget ekstra at tygge på øger tillige mæthedsfornemmelsen.

Mineraler er mere stabile end vitaminer, og reagerer ikke med ilt og lys på samme måde som vitaminer. Derfor sker der ikke nogen forringelse af mineralernes sundhedsværdi ved turen i blenderen. Så der er ingen grund til at droppe bærsmoothien, da man kan sige, at blenderen samlet set ikke forringer sundhedsværdien af hverken skyr eller bær.