Gå til hovedindhold

Ildelugtende urin og blærekateter

Spørgsmål

Jeg har et topkateter og oplever, desværre, at min urin lugter.

Jeg har længe, kunnet tage en af del af lugten, ved at spise hvidløg. Men efter en blærebetændelse, nu behandlet med sulfa og senere selexid, bliver det alligevel ved med at lugte. Den bedste måde jeg kan beskrive ligten på, er vedat sige at det er en "sød lugt".

Jeg drikker meget vand, men lugten er der alligevel. jeg kan også lugte, at andre sclerosepatienter lugter lige som jeg.

Har du en forklaring på hvorfor dette kan være? Derudover vil jeg også meget gerne høre, om du har nogle råd, til hvad jeg kan gøre, for at afhjælpe denne gene?

Svar

Alle kateterbærere har bakterier i deres urin. Det kan behandling med antibiotika, som for eksempel sulfa og selexid, ikke ændre på.

Risikoen ved at bruge antibiotika er, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for behandling med de anvendte midler, som derefter ikke er virksomme ved alvorlig infektion. Vi anbefaler derfor at brug af antibiotika begrænses til tilfælde med feber.

Lokale gener kan mindskes ved at skylle blæren ren for urenheder. Blæren bliver aldrig helt tom for urin, og i denne ”urinsø” kan der nemt dannes bundfald. Formålet med skylning, er at hvirvle bundfaldet op og skylle urenhederne ud. Man skyller med saltvand i flere portioner, af 50–100 ml, flere gange om ugen. Hjemmesygeplejersken kan foretage disse skylninger.

Du skriver ikke, om du bruger kateterventil, eller om kateteret altid står åbent til urinposen.

Hvis du ikke lider af inkontinens, kan det være en fordel at holde kateteret afklemt, i kortere perioder på op til 3 timer, men det forudsætter, at din håndfunktion er tilstrækkelig god til, at du selv kan betjene kateterventilen og at du ikke har feber. Herved fyldes og tømmes blæren rytmisk og tendensen til bundfald mindskes.

I enkelte tilfælde, kan man have glæde af at reducere bakterievæksten med haiprex kombineret med ascorbinsyre, som gør urinen sur.

Der kan være forskel på hvor meget, forskellige urinposer, er gennemtrængelige for lugt.