Gå til hovedindhold

Hyppig blærebetændelse hos mænd

Spørgsmål
Jeg har progressiv sclerose på 14. år. Grunden til at jeg skriver, er at jeg frygter tilbagevendende blærebetændelse.

Det er indtil videre lykkes mig, at holde mig fri for blærebetændelse i 4 måneder. På det seneste har urinen dog lugtet ilde og jeg er bange for at det er brudt ud igen. Jeg vil, for alt i verden, undgå antibiotika og pencelinkur. Begge dele synes mig både nyttesløse og uden lang virkning.

Jeg har, via min kost, skåret alt sukker væk og spiser masser af grønt. Jeg drikker 2 liter vand hver dag. Herudover har jeg kontakt med en hømæopat, der har givet mig nogle dråber der hed Urine, som syntes særligt succesfulde

Nu skriver jeg dog til jer, da jeg har brug for en løsningsmodel der er holdbar, i længere tid end det hidtil har været muligt.
Svar
Du skriver, at du ikke har haft blærebetændelse i 4 måneder. Hvis det holder, er der ikke grund til at foretage sig noget.

Generelt kan man nedsætte tilbøjeligheden til at udvikle blærebetændelse ved at tømme blæren mest muligt, samt ved at gøre det med ikke for lange mellemrum. Vi plejer at anbefale 3 timers mellemrum.

Dårlig blæretømning kan, til en vis grad, bedres ved gode toiletvaner (dette gælder især kvinder) og med tabletter af typen alfa-blokker. Hvis blæretømnigen er meget dårlig, kan man have glæde af at lære at tømme blæren med et kateter (selvkateterisation eller RIK).

Urinmænge på ca. 2 liter per døgn anbefales også. Den dertil svarende væskeindtagelse svinger noget og afhænger af, hvor meget man sveder, samt hvor megen væske, der er i maden (frugt og grønt indeholder meget vand).

Der er dokumentation for, at tranebær hjælper hos kvinder og formentlig kan de også hjælpe hos mænd.

Jeg er enig med dig i, at hyppige kortvarige antibiotikakure ikke er vejen frem. Derimod kan langtids-lavdosis-antibiotika med Trimethoprim eller Nitrofurantoin være en stor hjælp, hvis man, på trods af ovenstående, alligevel har hyppige tilfælde med urinvejsinfektion.

Jeg vil tilføje, at kun bakterier i urinen som giver symptomer, tæller i denne forbindelse. Jeg vil også tilføje, til mænd, at hvis bakterierne har sat sig i prostata, kræver det behandling i 4-8 uger med fuld dosis.