Gå til hovedindhold

Hyppig blærebetændelse

Spørgsmål

Jeg har de sidste 3 måneder haft nærmest konstant blærebetændelse. Jeg fik i januar et "epileptisk anfald" af Nitrofurantoin, og har derfor siden fået Selexid mod blærebetændelserne. Men mine problemer med blærebetændelse synes dog at fortsætte, og min læge kan ikke komme på andet.

Jeg har derudover, i ca. 1 måned, fået Monotrim 100 mg, som forebyggende - alligevel får/har jeg blærebetændelse ca. 3 dage efter stop med Selexid. Jeg har været i Selexid-behandling 4 gange siden medio juni.

Slutteligt vil jeg lige nævne at jeg også tager tranebærkapsler, og jeg drikker/spiser ikke meget sukker.

Mit spørgsmål til dig er nu: Hvad kan du anbefale? Jeg orker snart ikke blærebetændelse mere, men tør heller ikke tage Nitrofurantoin - hvad er din erfaring?

I forhold til hvordan jeg "opdager" blærebetændelserne, så har jeg kun det synptom, at jeg skal tisse ofte samt at mit tis lugter. Ellers har jeg ingen symptomer. Jeg har på apoteket købt strips - de bliver helt pinkfarvede, ca. 3 dage efter medicinstop.

Jeg er blevet blærescannet på sygehuset, og der var alt i orden. Hvad er dit bud på det hele?

Svar

Nogle kvinder har bakterier i deres urin i årevis uden symptomer på infektion. Det må man gerne have uden at skulle have behandling. Det gælder specielt for kvinder, som er kommet lidt op i årene. Her kan bakterierne erfaringsmæssigt komme igen meget hurtigt efter hver bakteriekur. Problemet med hyppig behandling kan så blive, at der udvikler sig resistente bakterier (bakterier som er modstandsdygtige over for antibiotika).

Du har hyppig vandladning og urinen lugter - er der tydelig forskel på hyppig vandladning med og uden "blærebetændelse"? Ellers kan dette symptom jo også skyldes sclerosen.

Jeg forstår på dit brev, at blæretømningen er tilfredsstillende. Jeg gætter på, at du er blevet instrueret i at gøre dig umage for at tømme blæren bedst mulig, hver gang du lader vandet. Du skal sætte dig godt tilrette på toilettet, og du skal gøre vandladning 3 gange efter hinanden med 1 minuts pause mellem hvert forsøg. I pauserne må du rejse dig og gå lidt omkring inden du sætte dig på toilettet igen. Der må ikke gå mere end 3 timer mellem hver vandladning, fordi bakterierne kan formere sig og blive rigtig mange, hvis urinen for lov til at blive gammel inde i blæren.

Du må meget gerne fortsætte med tranebær (2 kapsler x 3 daglig eller 1-2 glas saft), og jeg foreslår også, at du fortsætter med Monotrim 100 mg ved sengetid, i mindst 3-6 måneder. Jeg synes, at du skal tale med din læge om hvorvidt Nitrofurantoin var årsag til dit "epileptiske anfald". Nitrofurantoin er værdifuld til langtidsbehandling som alternativ til Monotrim, hvis man kan tåle det.

Jeg ved ikke hvor gammel du er, men kan det tænkes, at dine slimhinder er sarte og mangler hormoner? Spørg din læge om dette.

Jeg synes ikke, at du skal undersøge urinen med strips, fordi jeg ikke mener, at du skal have Selexid eller tilsvarende bare fordi stixen bliver farvet. Det skal du kun have ved regulære symptomer på infektion. Hvis dette fortsat er meget hyppigt tilbagevendende, må du til nærmere undersøgelse for se om der er andre muligheder.