Gå til hovedindhold

Hyppig blærebetændelse

Spørgsmål
Min mand har sclerose og har en hel masse problemer, det mest akutte er, at han igen og igen får blærebetændelse. Så får han kateter på, og så går der en 56 timer, så tisser han det ud. Han får Selexid, som han tager, hvorefter lægen fandt ud af, at det ikke lige var det han skulle have haft, men så er han nød til, at vente til det er ude af kroppen. Så går der et par måneder, så starter det forfra.

Han er blevet undersøgt på Holstebro Sygehus, og blærehalskirtlen er fin. Hvad skal der til for at han kan få ro på tilværelsen, så vi ikke skal have vagtlæge hveranden nat og sidde og vente på egen læge derimellem? Det er ved, at slå os helt ud.
Svar
Jeg tænker, at når din mand er blevet undersøgt på Holstebro Sygehus, må det være på den urinvejskirurgiske afdeling. Derfor tror jeg, at urinstrålen og blæretømningen er blevet undersøgt og fundet i orden. Jeg tænker også, at når du ikke nævner problemer med urininkontinens, kan det næppe være et betydende problem.

På den anden side skriver du om behandling med kateter, og at din mand tisser kateteret ud. Det vækker helt klart min mistanke om, at der alligevel kan være problemer med både blæretømning og inkontinens. Dårlig blæretømning er en meget almindelig årsag til gentagne urinvejsinfektioner, og hvis det er tilfældet kan man bedre situationen ved at lære selv at eftertømme blæren med engangskateter en eller flere gange daglig (ren intermitterende kateterisation også kaldet RIK).

En anden almindelig forklaring er kronisk infektion dybt i prostatakirtlen, som kun kan helbredes ved langvarig antibiotika kur på 4-6 uger. Hvis din mand har haft feber i forbindelse med infektionerne, anbefaler jeg også at nyrerne bliver undersøgt med enten ultralyd eller røntgenundersøgelse.

Er det ikke muligt at finde en forklaring på de hyppige infektioner, som kan afhjælpes, vil jeg foreslå, at din mand taler med sin læge eller overlægen i Holstebro om at prøve en forebyggende langtidskur. Her kan man tage en tablet ved sengetid i for eksempel 6 måneder af enten Trimethoprim à 100 mg eller Nitrofurantoin à 50 mg. Det er vigtigt kun at tage en tablet om dagen for ikke at ødelægge tarmens bakterieflora.