Gå til hovedindhold

Hvornår skal mine børn have professionel hjælp

Spørgsmål

Min mand, som har sclerose, og jeg har har en søn på 11 år.

I går aftes skete der desværre det, at min mand fik et blackout og besvimede, faldt ud af kørestolen og slog sig. Desuden snakkede han "sort" og var reagerende udadtil (som lægerne sagde). Jeg var på arbejde og var derfor ikke hjemme, da det skete.

Vores søn på 11 reagerer helt som vi har talt om, han ringer 112 med det samme og får vippet min mand om på siden, så hans luftveje er frie og han kan trække vejret.

Min mand vågner først op i ambulancen og kan intet huske om episoden.

Da jeg er meget bekymret for vores søns reaktion fremover, vil jeg høre om jeg skal tage en snak med en psykolog sammen med ham?

Jeg vil så nødigt at han får mén af denne episode. Vi talte meget om det der er sket, men på et tidspunkt siger han, at nu gider han ikke snakke mere. Han er ellers oftest en stærk lille dreng, men har i perioder haft det svært med at far er syg.

Svar

I har, som jeg forstår det, godt og grundigt forklaret jeres dreng, hvordan han skal handle, hvis hans far rammes af et anfald. Det er både rigtigt og godt - og jeres søn gør jo i selve situationen også lige det, han skal gøre.

Men man må jo nok konstatere, at selvom man på alle måder har forklaret og lært sit barn, hvad han skal gøre, ja så kan selve oplevelsen jo være nok så chokerende. For en sådan oplevelse sætter ofte nogle tanker i gang: Hvornår sker det igen? Tør jeg gå fra far? Hvad hvis der sker noget jeg ikke kan klare? - og så videre.

Det kan, på overfladen, synes som om han godt kan klare det, men vi skal huske på, at vi voksne kun kan se hvordan barnet tager det, men ikke hvordan han har det.

Derfor er det en rigtig god overvejelse I gør jer, med hensyn til om han skal have tilbuddet om at tale med en psykolog. Det er muligt, at du skal være med i en sådan samtale, til en start, men bedst er det nok, om han får mulighed for at tale med en psykolog alene.

Jeg er sikker på, at du kan få hjælp i Scleroseforeningern, i forhold til hvem du kan søge kontakt til, for en få samtale.