Gå til hovedindhold

Hvornår skal jeg have en ny tid

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende kontrol hos læge/klinik, som jeg håber I kan hjælpe mog med at besvare.

For et par år siden fik jeg stillet diagnosen sklerose. Forløbet var dog lidt rodet:

På et tidspunkt kommer jeg ind til en læge der skal undersøge mig og give feedback på nogle tests. Han starter med at fortælle, at han har temmelig travlt. Herefter gennemføres testen (balance, muskelkraft m.v.). Afslutningsvis siger han, at alt tyder på sklerose, og at vi nok kommer til at se hinanden en gang om året i fremtiden (til kontrol).

Herefter får jeg et visitkort, og dog tilsagn om at måtte kontakte ham når som helst.

Efterfølgende var jeg til mange andre prøver, og lang tid efter ovenstående samtale var jeg til den ”endelige dom”. Her var det et okay roligt forløb, med forklaring og også oplysning om mulighederne for brug af særlig sygeforsikring. Dog ingen besked om løbende kontrol. Jeg har efterfølgende mailet til skleroseafdelingen, men har ikke fået svar.

Der er ikke tvivl om at jeg er blevet ramt af et af de mildere sklerosetilfælde - er også blevet ramt relativt sent. Det sidste halve år er det dog, stille og roligt, gået ned ad bakke og flere ting er forværret.

Men mit spørgsmål går som sagt på kontrol: Den første læge meddelte, at jeg skulle gå til kontrol hvert år, jeg har dog stadig, et par år efter, intet hørt. Jeg føler nu, at jeg har behov for at få checket mine symptomer og drøftet mulighederne, men hvad er ”forretningsgangen”. Skal jeg kontakte egen læge, skleroseklinikken eller hvordan fungerer det?

Svar

Det er almindelig praksis, at man følger mennesker med sclerose, i hjem-regionens scleroseklinik. Hvis man lige har fået stillet diagnosen, er der behov for samtaler vedrørende sygdom og symptomer, samt behandling. Lægen har også interesse i, at følge forløbet i starten af sygdommen, for derved at kunne udtale sig om prognose og overveje behandlingsmuligheder.

Hvis alt tyder på et godartet forløb, kan man siden aftale, at man for eksempel henvender sig ved behov, eller at man ses med længere intervaller.

Jeg synes derfor at du skal kontakte din scleroseklinik og få en tid til ambulant kontrol. Hvis du af en eller anden grund er røget ud af systemet, kan din egen læge genhenvise dig et et ambulant forløb.