Gå til hovedindhold

Hvornår er man berettiget til vederlagsfri ridefysioterapi

Spørgsmål
Under et ophold på Sclerosecentret i Ry, for godt 1 år siden, prøvede jeg, for første gang i mit liv at sidde på en hest.

Efter opholdet besluttede jeg mig for at ville gå til handicapridning, da jeg kunne mærke, at det påvirkede min dårlige balanceevne. Jeg fik en henvisning til vederlagsfri ridefysioterapi.

Nu skal henvisningen fornyes, men min læge siger, at vederlagsfri fysioterapi ikke gælder for ridning mere. Er det korrekt?
Svar
Hvis din læge vurderer, at du har en sygdom bl.a sclerose, som gør dig berettiget til vederlagsfri fysioterapi, men at du ikke samtidig opfylder kriteriet om et svært fysisk handicap, så hører du til gruppen med funktionsnedsættelse p.gr.a en progressiv sygdom. I denne gruppe er man bl.a ikke berettiget til vederlagsfri individuel fysioterapi og ej heller vederlagsfri ridefysioterapi. Derimod kan man få vederlagsfri holdtræning, da man mener, at træning kan afhjælpe/begrænse nogle af symptomerne.

Det er først, når lægen vurderer, at du har et svært fysisk handicap:  "En person, som kan klare sig selv indendørs i døgnet 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglige personlige livsførelse, har ikke et svært fysisk handicap.", at man også bliver berettiget til vederlagsfri individuel fysioterapi og vederlagsfri ridefysioterapi. Så det er en lægelig vurdering.

Prøv evt. at skrive ned, hvad du får hjælp til eller ikke kan klare i hjemmet (ex. i.f.m madlavning, rengøring eller andet). Dette kan du så oplyse din læge om, og det er så op til hende at lave vurderingen. Jeg mener, at langt de fleste læger ser meget på de fysiske symptomer og ikke så meget på de evt. kognitive symptomer.