Gå til hovedindhold

Hvorfor rødmer man ved Tecfidera

Spørgsmål

Jeg har besluttet mig for at prøve Tecfidera. Jeg vil lige høre, om der er en forklaring på, hvorfor en af bivirkningerne til Tecfidera er flushing/rødmen. Jeg har tendens til rødmen i ansigtet ved nogle typer rødvin. (Ok, det kan jo undgås). Tænker nu om begge dele vil blive værre på Tecfidera? Men det må jo komme an på en prøve. Jeg har i forvejen en del udvidelser af de små blodkar, især på lår og ben men også på min næse. I hvert fald oplever jeg at det på benene er blevet værre, i løbet af de mange år jeg har taget Copaxone. Kan vel også være aldersbetinget noget af det?

Er det det samme fænomen, som ved Copaxone, hvor man kan få hjertebanken og kraftig varmefornemmelse, især i hovedet. Det har jeg prøvet, men dog kun en håndfuld gange i løbet af 10 år. Og hvad er det ved Tecfidera, som kan give mavegener? Der står ikke nogen forklaring i hæftet, så vidt jeg husker. Er det den samme reaktion i prostaglandin systemet, som kan give mavegener, Og er det årsag til en forsuring af miljøet i maven - der sker for nogle - og hvad med tarmsystemet?

Det med evt. leverpåvirkning, er det fordi leveren kommer på overarbejde og forsøger at fjerne medicinen?

 

Svar

Årsagen til rødmen (flushing) og mavegener ved Tecfiderabehandling er ikke helt klarlagt, men det skyldes formentlig at Tecfidera igangsætter en fysiologisk reaktion via prostaglandin systemet. Dette respons forårsager bland andet udvidelse af de små blodkar i huden, der så viser sig som flushing. Da Magnyl (acetylsalicylsyre) kan hæmme prostaglandindannelsen, bruger man Magnyl til at dæmpe symptomerne.

Man ved faktisk ikke med sikkerhed hvad mavegenerne skyldes. Det er ikke sikkert at bivirkningerne fra mave-tarmslinhinden, har sammenhæng med den rødmen man ser i huden, og hvorvidt det skyldes forsuring af maveindholdet, er heller ikke afklaret, selvom mange bruger syredæmpende midler, til at afhjælpe symptomerne. Nyere forskning har vist, at mave-tarmbivirkningerne kan skyldes en direkte mave-katar lignende tilstand (eosinofil-gastrit), via noget der hedder leukotrien-receptor systemet og muligvis kan dæmpes, med et lægemiddel der hedder Montelukast. Det bliver alt sammen meget teoretisk, og beskeden er derfor, at der ikke er noget enkelt og veldokumenteret svar på dit spørgsmål på nuværende tidspunkt.

Bivirkninger ved Tecfidera er dog i langt de fleste tilfælde forbigående, mens man er på behandlingen og under alle omstændigheder forsvinder de, hvis man stopper med behandlingen. Jeg tror ikke dine udvidede små blodkar i huden vil blive påvirket af Tecfidera, men hvis du har tendens til rødmen ved alkohol, kan det godt være, at det vil blive forværret af Tecfidera, primært i de første måneder af behandlingen.


Ved de kliniske forsøg med Tecfidera, kunne man også se let stigning i leverenzymerne hos ca. 6%. Det var ikke forskelligt fra en kontrolgruppe og derfor kan man ikke sige, at leverenzymstigning har sikker relation til Tecfidera. Stigning i leverenzymer skyldes formentlig andre forhold, som infektioner, andre lægemidler eller f.eks. alkohol. Teoretisk set skulle Tecfidera heller ikke give leverenzymstigning, da lægemidlet primært udåndes som kuldioxid (CO2), udskilles via nyrerne og i beskedent omfang også i afføringen.
Bivirkningerne til Tecfidera kan ikke forveksles, med de bivirkninger man ser ved Copaxone, hvor man får kraftig hjertebanken uden kendt årsag.